Yaël Artsi

"De beeldhouwkunst van Yaël Artzi is architectuur die danst en zingt", zei Shimon Peres in het najaar van 2000.

Ze trouwt met Uri Artsi, en krijgt in 1973 de kans van haar leven als haar echtgenoot als cultureel attaché naar Parijs wordt afgevaardigd. Yaël, inmiddels moeder van twee kinderen, gaat er naar de Académie des Beaux Arts, waar ze twee jaar later afstudeert.

De beeldhouwwerken van Yaël Artsi, zowel monumentaal als kleinschalig, bevinden zich in musea, beeldentuinen en parken over de gehele wereld, en ook in vele privé-collecties.

Yaël Artsi woont en werkt nog altijd in Sdot Yam. Haar studio en de beeldentuin liggen op een heuvel met wijds uitzicht op zee. beiden zijn te bezoeken: een telefoontje (Tel: +972 6 636 4116) volstaat om een afspraak te maken. Of stuur email naar yael_yam@sdot-yam.org.il.

Werk van Yaël Artsi in Nederland
Yaël Artsi is uitgenodigd een groot kunstwerk te vervaardigen voor het Oerol Festival dat in juni 2003 op Terschelling zal plaatsvinden. In tegenstelling tot vele ad hoc en vergankelijke kunstwerken die tijdens het festival worden gemaakt zal het werk van Artsi een blijvend symbool worden dat het belang van Oerol voor het waddeneiland tot uitdrukking moet brengen. Het monumentale werk sluit aan bij het festivalthema Oerol 2003: Terschelling, op de grens van land en zee, de altijd beweeglijke horizon van zee en zand, van natuur en cultuur, en zal tijdens het festival op zijn definitieve plek op het Groene Strand door Artsi en haar assistent worden opgebouwd. De bezoekers van het Festival zullen daarvan getuige kunnen zijn.

Over het ontwerp is op de website van Yaël Artsi te lezen dat het kunstwerk een hoogte zal krijgen van ca. 5 meter, en zal worden opgetrokken uit de blokken graniet die in 1903 door het Zweedse vrachtschip Otto tijdens een zware storm ten noorden van Terschelling werden verloren. De amateur-duikclub van het eiland is bezig de granietblokken boven water te halen.

Op de website van Yaël Artsi is ouder en nieuw werk te bekijken, en ook de bijzondere projecten in Israël en elders. Buiten Israël wordt Yaël Artsi vertegenwoordigd door de Nederlandse Artstream Creations Foundation. Pauline J.M. Brenninkmeijer van Artstream heeft een monografie over de kunstenares en haar werk geschreven, getiteld "Stones with a human heart". Voor meer informatie: info@artstream.nl

Advertentie (4)