Make me a match, find me a prince, catch me a catch!

Lea Pagrach-van Coeverden over de voor- en nadelen van e-dating. Maar: Hoe erg je ook verliefd kunt worden op de virtuele ‘ware’, er gaat niets boven een real-life één-op-één contact.

Online datingservices zijn in aantal de snelst groeiende websites. Maar hoe snel is snel? Om een voorbeeld te geven: wereldwijd loggen 45 miljoen mensen in op een van de datingsites. 45 miljoen?!

Wat gezegd wordt is dus waar, internet is de grootste singlesbar met de meeste stamgasten. Maar hoe komt het dan dat zo veel mensen, van wie de meesten als de dood zijn om naar singlesparty?s te gaan, nooit ingaan op een blind date, wel zoveel intieme informatie delen met virtuele vreemdelingen? Zijn we zo wanhopig op zoek naar het muiltje van Assepoester dat we via onze computer op zoek gaan naar de kikkers op het web? En hopen we dan dat die virtueel veranderen in ?de prins??

Er zijn vele antwoorden mogelijk, maar even zovele komen uiteindelijk op hetzelfde neer. Iedereen heeft iemand nodig. Ze hebben er ooit liedjes over geschreven: ?everybody wants somebody??. Maar ?de ware? is nooit binnen handbereik. Of soms.
Want: al heb je nog zo?n volle agenda, online gaan daten kan op ieder moment en wanneer het jou uitkomt.

En: als je erg op uiterlijk bent en al afknapt als iemand de verkeerde bril draagt, dan kun je eerst eens digitaal met iemand kennismaken voordat je iemand beoordeelt c.q. afkeurt op een uiterlijk dat je niet aanspreekt. Vergeet niet dat de ?lelijkste? mensen mooi kunnen worden als je er mee praat. Waarmee bewezen is dat een buitenkant is wat men zegt wat het is: ?de buitenkant?. Sommige mensen zijn van binnen zo mooi, je zou ze moeten kunnen keren?.

Als je in een klein dorp woont of in een stad waar de hele kille koudesj je kent kun je via internet je virtuele vriendenkring uitbreiden zonder dat de buren weten dat je aan het ?daten? bent. En niemand van je schoolvrienden weet dat je zo erg op zoek bent naar ?de ware?.

Maar vergeet niet: hoe erg je ook verliefd kan worden op de virtuele ?ware?, er gaat niets boven een één-op-één contact.

Vergeet niet dat e-dating vaak niet gratis is. Ook voor die diensten moet vaak pittig betaald worden.

Er wordt wel eens gezegd dat twee uitersten elkaar aantrekken. Maar in diezelfde zin zou je ook kunnen zeggen dat na de aantrekkingskracht twee uitersten elkaar daarna aanvallen.

Hoe weet je dat je internetdate geen crimineel verleden heeft? Wie heeft daar de controle over? Er zijn sites waarbij je een test kan doen: ?tot welke man/vrouw voel ik me fysiek aangetrokken?. Zo kom je dan achter voorkeuren waarvan je zelf nog niets van het bestaan wist.

Oy!

En wat nu als je niet via internet je aanstaande wilt ontmoeten. Dan kan je je in laten schrijven bij een van de talloze relatiebureaus, waarvan er in Amerika alleen al duizenden zijn. Voor Joodse singles zijn dat er minder, maar toch nog een aanzienlijk aantal. Die zijn er ook voor christenen, Mormonen, vegetariërs, etc.

Dus: zoveel mogelijkheden in een tijd waarin we altijd te weinig tijd hebben. Omdat we online zijn bijvoorbeeld, de hele dag. Omdat we op onze mobilio?s heel vaak bereikbaar zijn. Omdat e-mail een snel communicatiemiddel is. Maar er gaat niets boven persoonlijk contact. Een briefje, een attentie, een bloemetje.

Enne?als je het dan toch wilt hebben over de man of vrouw waarmee je je leven wilt gaan delen: whatever happened to the boy or girl next door?

Lea Pagrach begon in 1998 met Jingles, relatiebemiddeling voor Joodse singles. Eind 2003 kwam er Jentl bij, relatiebemiddeling voor singles met een ?andere? Joodse achtergrond. Lea werkt dit jaar twaalfeneenhalf jaar als ?koppelaar?. Samen m

Advertentie (4)