Joods.nl is terug – Update #3

Het gaat de goede kant uit, maar klaar zijn we nog lang niet! En ondertussen tonen de statistieken dat het bezoekersaantal flink in de lift zit!

En daarom gaat de redactie uw hulp inroepen. Nu eens niet om mee te werken aan de revival van de website, maar om in uw omgeving het bericht te verspreiden dat joods.nl weer terug is. Het blijkt namelijk dat er heel wat mensen zijn die wekelijks de nieuwsbrief in de digitale postbus ontvingen maar nooit begrepen hebben dat er zoiets bestond als http://www.joods.nl! Die mensen beginnen nu ongeduldig en zelfs ongerust te worden: komt hun wekelijkse joodse electronische nieuwsvoorziening wel terug, of is die website misschien in plaats van de nieuwsbrief gekomen?

De stand van zaken nu
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe Agenda, het volgende project is het Prikbord, dat ook node gemist wordt. Intussen werken vrijwilligster Mariëtte en ondergetekende hard aan terugplaatsen van belangwekkende artikelen uit het oude archief.

De ramp en wat daarna kwam
Het blijkt voor vele bezoekers van joods.nl moeilijk voor te stellen wat er nu gebeurd is en vooral ook waarom het zolang duurt voor we weer helemaal terug zijn. Daarom zal ik u proberen te schetsen hoe u zich de herbouw van joods.nl moet voorstellen.

Ik vergelijk de grote hardware-crash die ons begin februari trof wel eens met een allesverwoestende brand in een goedlopend bedrijf, waarbij je de website moet zien als een gebouw met kamers, gangen, kasten, archieven, sociale plekken etc. Van deze hele constructie was niet meer over dan de omtrekken van de fundamenten, en de pijnlijke herinnering aan wat we hadden en waar het zich had bevonden.
Toen alles wat nog bruikbaar was tussen de puinhopen uit was gehaald hadden stonden we voor de beslissing: herbouw met de oude elementen (terwijl op termijn een grote renovatie toch al in de planning zat), of dan maar meteen goed, en van de grond af opnieuw gaan bouwen.
De keuze viel op de laatste optie.

Het bouwproces
De technische afdeling heeft een ontwerp gemaakt op basis van splinternieuw bouwmateriaal. Er werd eerst een casco opgetrokken en daarbinnen werden de eerste ruimtes geplaatst.
Die ruimtes zijn de huidige 10 rubrieken die u rechtboven op de startpagina vindt.
Terwijl binnenin het casco aan de indeling werd gewerkt, hield de vormgeving zich bezig met de buitenkant: een huis met kale muren ziet er immers niet uit!
In elke ruimte zijn kasten geplaatst waarin allerlei soorten materiaal worden opgeborgen. Elk artikel dat u leest op de startpagina of op de rubriekspagina heeft al een plekje in de kast waar het thuishoort. Elk artikel is voorafgaande aan plaatsing al gearchiveerd.
Binnenkort krijgen de gearchiveerde artikelen ook een datumstempel mee.
De Agenda-kamer is bijna klaar: ook hiervoor moest een opbergsysteem worden bedacht, en een buitenkant met smoel. Datzelfde geldt voor het Prikbord: die kast moet heel zorgvuldig worden ingedeeld, mede met het oog op de privacy van de gebruikers.
Waarom kunnen we nog niets zien van de Agenda en het Prikbord? Vergelijk het maar met nieuwbouw: pas als de vloeren goed zijn uitgehard en de verf droog is kun je van een kamer gebruik gaan maken.
Als de Agenda en het Prikbord klaar zijn kunnen we eindelijk weer een Nieuwsbrief gaan versturen, want de Nieuwsbrief is in feite niets anders dan een overzicht van wat er in een bepaalde periode in het archief geplaatst is.

Help!
En hoe zit het dan met al die onlee

Advertentie (4)