Ook allochtonen welkom bij 4 mei-herdenking

Het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes wil de herdenking hierdoor beter bij Marokkaanse, Turkse en Surinaamse bewoners onder de aandacht brengen.

Vorig jaar riepen allochtone jongeren bij de herdenkingsplek tijdens de twee minuten stilte: "Joden, die moeten we doden." Het was een van de zeven plekken in Amsterdam waar de dodenherdenking door jongeren werd verstoord.

Het stadsdeel wil de herdenking nu beter bij allochtonen onder de aandacht brengen. De verstoring van vorig jaar maakte vooral duidelijk dat veel mensen de betekenis van 4 mei voor Nederland niet kennen.

Stadsdeelvoorzitter H. van Waveren heeft de drie moskeeën in De Baarsjes gevraagd in hun preek op vrijdag de betekenis van de dodenherdenking naar voren te brengen.

Bij de herdenking zullen Marokkaanse jongeren de namen van Marokkaanse piloten voorlezen die boven Zeeland zijn neergeschoten.

D66 in De Baarsjes is tegen deze vooraanstaande rol van Marokkanen. De partij meent dat zo wordt toegegeven aan de verstoorders van vorig jaar.

Bron: BN/De Stem, 12 april 2004

Advertentie (4)