Elburg krijgt joods museum

Het volgend jaar te openen Joods Museum in Elburg is voortgekomen uit een tentoonstelling over het joodse leven in Elburg die elf jaar geleden in de synagoge werd gehouden.

Die tentoonstelling belichtte voor het eerst de grote invloed die de joodse gemeenschap heeft gehad op het leven in Elburg. De expositie werd georganiseerd door de toenmalige voorzitter van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop, T. Bergstra. De expositie trok landelijk veel aandacht. Bergstra: "Toen is het eerste idee ontstaan voor een joods museum in Elburg."

Er is een werkgroep opgericht die de komst van het joods museum voorbereidt. Naast Bergstra hebben in deze werkgroep zitting burgemeester H. Visser, wethouder G. van der Velde (cultuur), de bestuursleden W. van Norel en W. Hogenkamp van Arent thoe Boecop, directeur F. Jeletich van het gemeentemuseum Elburg en ambtenaar monumentenzorg H. van de Werfhorst.

De gemeente Elburg is bereid de voormalige synagoge ter beschikking te stellen. De gemeente is sinds 1950 eigenaar van de synagoge. In 1934 vertrok de laatste joodse voorganger uit Elburg naar Harlingen. Een stichting zal het beheer van het nieuwe museum op zich moeten nemen. Op 3 juni heeft de werkgroep een bijeenkomst bij het Joods Historisch Museum over het starten van een comité van aanbeveling.

Eerste prioriteit zal zijn het zoeken van sponsors en financiële fondsen. De gemeente Elburg betaalt niet mee. Wethouder Van der Velde: ?De gemeente Elburg verkeert financieel in zwaar weer. Wij brengen het gebouw in.?

Er hebben zich al minstens twintig mensen gemeld die zich als vrijwilliger voor het Joods Museum willen inzetten. Het is de bedoeling dat het museum dagelijks geopend is, zodat Elburg een nieuwe toeristische trekpleister heeft. In eerste instantie zal de collectie van het museum voornamelijk hetzelfde zijn als de expositie van elf jaar geleden over het joodse leven in Elburg. Daarnaast moeten er wisseltentoonstellingen komen.

De huidige gebruikers van de synagoge, een serie koren en muziekverenigingen, moeten per 1 mei 2005 het pand verlaten hebben. Op Open Monumentendag 2005 moet het nieuwe museum officieel worden geopend.



Met een klik op deze oude afbeelding van de sjoel in Elburg
kunt U op de website van het Joods Historisch Museum
meer lezen over de geschiedenis van joods Elburg.

 

Advertentie (4)