Liz Taylor wil haar ‘geroofde’ Van Gogh niet kwijt


Filmster Elizabeth Taylor is een juridische procedure begonnen om een schilderij van Vincent van Gogh dat al sinds 1963 in haar bezit is. Het doek zou in 1933 door de nazi’s zijn geroofd.

Het werk uit 1889, “Gezicht op het gesticht en de kapel van Saint-Rémy” wordt geclaimd door nabestaanden van Margarete Mauthner, een joodse vrouw uit Berlijn, die zeggen dat het schilderij door de nazi’s is geroofd. Volgens de advocaat  van Taylor, die zich baseert op een boek uit 2001, verkocht Mauthner het doek al in 1933, om zo voldoende geld bijeen te brengen om de emigratie van haar gezin en overige familieleden naar Zuid-Afrika te kunnen bekostigen.

Taylor heeft het doek sinds 1963 in haar bezit, toen ze het voor $ 257.000 kocht op een veiling bij Sotheby’s in Londen. Volgens de papieren was het doek ooit wel in het bezit geweest van Margarete Mauther, maar daarna ging het doek naar twee kunsthandelaren en werd vervolgens verkocht aan Alfred Wolf, een Duitse jood die al in 1933 zijn heil zocht in Argentinië.

Taylor kocht het werk uiteindelijk uit de kunstcollectie van deze Alfred Wolf. In 1990 trachtte ze het doek te verkopen voor 10 miljoen dollar, maar zonder succes.

Volgens de advocaat van Taylor is er geen schijn van bewijs dat de Van Gogh ooit in handen van de nazi’s is geweest. Een eventuele wettelijke eigendomsclaim is al drie jaar nadat Taylor het doek in bezit kreeg, vervallen. En als mensen zoveel jaren wachten om bij de huidige eigenaar, die volkomen te goeder trouw  het doek heeft gekocht, hun recht menen te kunnen laten gelden, dan zijn ze toch echt te laat, aldus de advocaat.