Wet tegen geweld bij voetbalwedstrijden

De Partij van de Arbeid heeft een voorstel gedaan voor een ‘voetbalwet’ die supporters-wangedrag tijdens voetbalwedstrijden moet tegengaan.

Volgens de PvdA neemt het geweld om en op het veld bij zowel het betaalde als het amateurvoetbal de laatste tijd dusdanige vormen aan dat maatregelen onvermijdelijk zijn. Dieptepunt zijn de ernstige rellen rond de wedstrijd Jong Ajax – Jong Feyenoord van 15 april jl. Toen bestormden Ajax-supporters het veld en raakten enkele spelers van Jong Feyenoord gewond.

Binnen de huidige wetgeving bestaan weliswaar ruimschoots mogelijkheden om het geweld aan te pakken, maar die blijken onvoldoende effectief.

De PvdA komt nu met elf voorstellen om het voetbalgeweld te stoppen. Zo moet er een meldingsplicht komen voor veroordeelde supporters. De partij wil verder ‘spelregels’ instellen waarin gedetailleerd is aangegeven welke sanctie staat op welke misdraging en welke extra sancties worden opgelegd bij herhaalde misdragingen. Ook staat er in de voorstellen dat een voetbalwedstrijd moet worden afgebroken wanneer er discriminerende, racistische of antisemitische spreekkoren vanaf de tribune klinken. De afgebroken wedstrijd wordt dan zonder publiek uitgespeeld.

De PvdA verwacht dat de voetbalwet goed zal werken, en baseert zich daarbij op Groot Brittanië, waar sinds de invoering van een speciale, zeer strenge voetbalwet de gewelddadigheden en misdragingen rondom voetbalwedstrijden aanzienlijk zijn teruggelopen.