Anne Frank in Noord-Korea

Een herhaling van de documentaire over de publicatie van de Koreaanse vertaling van het wereldberoemde ‘Dagboek’ in het laatste communistische bolwerk van de wereld.

"Anne Frank verlangde naar wereldvrede. Maar haar wens zal nooit uitkomen zolang de oorlogshitser Bush leeft. Bush is even erg als Hitler. Door hem zullen wij altijd in angst leven."

Dat zegt de 13-jarige Kim Kwang in de documentaire over Anne Frank in Noord-Korea.

Eind 2003 kreeg een televisieploeg uit Nederlandvoor het eerst een officieel journalistenvisum om Noord-Korea te bezoeken.

Aanleiding vormde de publicatie van het dagboek van Anne Frank, dat op initiatief van de autoriteiten in Noord-Korea eind vorig jaar is vertaald in de Noordkoreaanse taal. In enkele maanden tijd werd het dagboek een hit onder jongeren. Officieel zijn drieduizend exemplaren gedrukt, maar tienduizenden kopieën zijn in omloop. Op vrijwel alle middelbare scholen in de hoofdstad Pyongyang wordt het boek tijdens de lessen behandeld.

NOVA-verslaggever Mirjam Bartelsman en cameravrouw Meral Uslu bezochten scholen in Noord-Korea en spraken met leerlingen en leraren over het boek. Ook interviewden zij de staatssecretaris van onderwijs, Choe Ho Jon.

Wie niet heeft kunnen kijken omdat de aanvangstijd lag voor het einde van sjabbat, of omdat de voetbalwedstrijd Nederland-Zweden om een plaats in de kwartfinale van het Europees Kampioenschap alle aandacht wegtrok: de uitzending is op internet terug te zien!

Breedband
Smalband

Zie ook: If Anne Frank Only Knew…

Advertentie (4)