Erkenning liberale uitgekomenen uitgesteld

Het Hoog Gerechtshof in Israël heeft afgelopen maandag bepaald dat de wet op de terugkeer wel van toepassing is op mensen die in Israël wonen en daar tot het jodendom zijn overgaan.

Een beslissing over het wel of niet erkennen van personen die het joodse geloof aannemen via een niet-orthodoxe weg (bijvoorbeeld liberaal, reform of conservatief), is uitgesteld. De regering neemt binnen 45 dagen een standpunt in over dit vraagstuk. De bepaling van de rechtbank verwerpt de ingenomen positie van het ministerie van Binnenlandse Zaken van vorig jaar. Het ministerie stelde toen dat iemand in Israël woont en daar tot het jodendom overgaat, geen recht heeft op de privileges van de wet op de terugkeer en het Israëlisch staatsburgerschap.

De uitspraak is opmerkelijk en betekent dat de term "alija" een extra betekenis krijgt. Het zal in de toekomst niet alleen meer staan het voor het fysiek naar Israël gaan maar heeft nu ook betrekking op het overgaan naar het joodse geloof.

Het Israël Religious Action Center vertegenwoordigde tijdens de rechtszaak de 15 personen die erkenning eisten. De groep heeft het joodse geloof aangenomen via een conservatieve of liberale weg. Deze manier wordt echter niet door Israël erkent aangezien het opperrabbinaat deze wijze van uitkomen niet erkent.

Nicole Maor, de advocaat van de groep, verklaart echter dat de uitspraak van de rechtbank een grote sprong vooruit betekent voor niet-orthodoxe stromingen binnen het jodendom. "Wij hopen dat na vandaag het afgelopen is met het maken van excuses en dat het ministerie van Binnenlandse Zaken over 45 dagen het overgaan naar het jodendom op niet-orthodoxe wijze zal erkennen."
Na vijf jaar intensief overleg zal er dan eindelijk een beslissing genomen zijn.

Zie voor het volledige artikel Haaretz van 31 mei 2004

Advertentie (4)