Radiosoap tegen genocide voor Rwanda

Stichting Radio La Benevolencija gaat Rwandezen bewust maken van de gevolgen van politieke propaganda en manipulatie via de radio. Samen met internationaal gerenommeerde psychologen is daarvoor een radiodramaserie ontwikkeld. Noterik Multimedia, de oprichter en uitgever van joods.nl, is mede-initiatiefnemer van het project.

Bij de genocide in Rwanda, tien jaar geleden, speelde radio een belangrijke rol. Onder meer via dit medium werden radicale Hutu’s opgeroepen om de Tutsi’s en gematigde Hutu’s op te sporen en te doden. Grote slachtingen waren het gevolg. De eerste aflevering in de radioserie is woensdag 26 mei uitgezonden. Gebaseerd op wetenschappelijke theorieën maakt de serie mensen bewust van manipulatie en propaganda. Vertaald in simpele boodschappen horen ze stapsgewijs hoe politiek en media mensen zodanig kunnen manipuleren dat dat zelfs tot bloedvergieten leidt, zoals tien jaar geleden, toen 937.000 mensen op gruwelijke wijze werden vermoord. Omdat radio toen zo’n belangrijke rol speelde in de manipulatie, wenden de initiatiefnemers van de serie hetzelfde medium dit keer positief aan. De dramaserie wordt ondersteund door een landelijke campagne. Daarnaast vinden overal in het land debatten plaats rondom het thema van traumaverwerking en tolerantie.

De mediacampagne van Radio La Benevolencija is gebaseerd op het boek ‘The Roots of Evil’ van Ervin Staub, professor aan de University of Massachutes In zijn studie analyseert Staub verschillende genocides in de recente geschiedenis en baseert hierop een theorie hoe genocide ontstaat. De campagne bestaat verder uit community activities en een feitelijk radioprogramma. Yale University voert een onafhankelijke evaluatie uit om het effect van de campagne te meten.

De radiodramaserie ‘Museke Weya’ is speelt zich af rond twee fictieve dorpjes, Muhumuro en Bumanzi. De mensen in de dorpjes leven in ogenschijnlijke harmonie met elkaar, maar al snel ontstaan er onderhuidse spanningen. Daarbij komen dezelfde wetmatigheden aan bod die van sterke invloed zijn bij een genocide: moeilijke economische omstandigheden, verregaande gehoorzaamheid aan autoriteit, de behoefte aan een zondebok etc. Ook in de soap is er sprake van mensen met verschillende ?rollen?: daders, slachtoffers en ?bystanders?.

Stichting Radio La Benevolencija is een onafhankelijke Nederlandse stichting die tot doel heeft om etnische conflicten te voorkomen en slachtoffers van groepsgeweld en genocide te helpen. Een aantal mensen die de basis voor dit project hebben gelegd doen dit mede vanuit hun eigen joodse achtergrond. Documentairemaker George Weiss heeft het initiatief voor het project genomen. Voorzitter van het bestuur is Rabbijn Awraham Soetendorp.

Klik op het logo voor de website van La Benevolencija