‘Cultureel misverstand’, geen crisis

Nu de Franse regering premier Sharon heeft laten weten dat hij voorlopig beter weg kan blijven uit Frankrijk, worden alle mogelijke pogingen ondernomen om een echt conflict te vermijden.

President Chirac liet gisteren weten dat Sharon niet welkom is in Frankrijk zolang hij de regering geen uitleg heeft gegeven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bestempelde de uitlatingen van Sharon dat het antisemitisme in het land ‘onbeheersbaar’ geworden is, als ‘onacceptabel’. De linkse oppositie zei bij monde van woordvoerder Julien Dray dat ‘Frankrijk niet het Duitsland van de jaren dertig’ is. "Dat 10 procent van de Fransen moslim is, wil nog niet zeggen dat deze Fransen voor het antisemitisme verantwoordelijk zijn." SOS-Racisme, een organisatie die racisme aan de kaak stelt, zei het ‘gevaarlijk’ te vinden dat Sharon moslims stigmatiseert en met zijn uitlatingen het vreedzaam samenleven van joden en Arabieren in Frankrijk in gevaar brengt.

"Er is geen sprake van een crisis tussen de twee landen, maar eerder van een cultureel misverstand", zei de Israëlische regeringswoordvoerder Avi Pazner dinsdag, in een poging de verhitte Franse gemoederen te sussen. "Voor ons is de oproep van de premier gericht aan joden in de hele wereld en niet alleen in Frankrijk. Die oproep vormt een van de ideologische grondslagen van de staat Israël. Israëlische leiders doen dat al zolang de staat Israël bestaat." Hij voegde er nog aan toe dat Sharon niemand heeft willen kwetsen.

Sharon deed zijn oproep zondag in een toespraak voor vertegenwoordigers van Amerikaanse joden.

Het klimaat voor joden is in Franrkijk behoorlijk verslechterd. Het aantal antisemitische daden neemt zorgwekkend toe – de statistieken melden 135 incidenten over de eerste helft van 2004, meer dan in heel 2003. Zeker is dat het merendeel van die gevallen niet op het conto van extreemrechtse autochtonen kan worden geschreven, maar op dat van jonge moslims uit de beruchte Franse voorsteden.
Het onmiddellijke gevolg hiervan is dat in 2003 ruim 2000 joden naar Israël zijn geëmigreerd. De trend lijkt zich voort te zetten: voor heel 2004 wordt een toename met 40% verwacht.

Sommige Franse joden die al langere tijd in Israël wonen hebben laten weten niet achter de oproep van Sharon te staan. Ze noemen de situatie in Israël zorgwekkender dan het toenemende aantal antisemitische incidenten in Frankrijk. Een aantal ondervraagden vroegen zich in een gesprek met Jerusalem Post af wat Sharon eigenlijk voor ogen had met zijn uitnodiging. "Iedereen is vrij om te komen, maar wat heeft Israël momenteel te bieden? Het is hier onveilig, geld is er ook niet en banen evenmin. Wil Sharon de werkeloosheid nog groter maken?"
Anderen scharen zich achter de Israëlische premier en zeggen dat ‘joden in Frankrijk geen toekomst hebben.’ "Degenen die dat nu nog niet begrijpen moeten kennelijk eerst hardhandig in aanraking komen met antisemitisme voor ze inzien dat Israël het enige land is waar ze veilig zijn", aldus één van de voorstanders van Sharon.

Advertentie (4)