Indrukwekkende resultaten met de Feuerstein methode


Onder grote belangstelling heeft in het VU Academisch Centrum een open academische dag plaatsgevonden met verschillende presentaties over de toepassing en resultaten van de Feuerstein methode.

Leraren en ouders van kinderen die extra aandacht nodig hebben met veel interesse de dag bijgewoond. Hugo Heymans, professor in de kindergeneeskunde van het AMC, opende de dag met een inspirerende presentatie over de kindergeneeskunde in het algemeen. Door de kwaliteitsverbetering van de kindergeneeskunde is de levensverwachting van kinderen aanzienlijk verhoogd. Hierdoor is het belangrijk geworden om naast  het behandelen van de ziekte ook de ontwikkeling van het kind aandachtig te volgen. Want uit onderzoek blijkt dat kinderen met een ziekte een ontwikkelingsachterstand hebben op verschillende gebieden zowel geestelijk als lichamelijk.

Prof. Reuven Feuerstein presenteerde de uitgangspunten van de Feuerstein methode, waarbij uitgegaan wordt van de flexibiliteit en het aanpassingsvermogen van de hersenen. De hersenen zijn in staat om zich aan te passen aan de situatie. Dus op het moment dat een kind geboren wordt met een hersenafwijking is het mogelijk om de hersenen te trainen zodat het gezonde gedeelte van de hersenen taken gaan overnemen. Door oefeningen worden de cognitieve mogelijkheden verbeterd. De mens gebruikt slechts 5% van de totale hersencapaciteit en de rest is reserve.

Rabbi Rafi Feuerstein, de zoon van Reuven Feuerstein en ook psycholoog, gaf vervolgens verschillende voorbeelden van instrumenten die gebruikt kunnen worden om de cognitieve mogelijkheden van kinderen te verbeteren. De oefeningen leren en stimuleren het kind om een onderwerp in een context te plaatsen. Een sprekend voorbeeld hiervan is om een kind tijdens het geven van hete soep meteen aan te leren dat soep zo heet is als de zon, vuur en een oven maar dat een koelkast en ijs koud zijn.

Ook andere sprekers hebben gedurende de dag in presentaties aangetoond, door praktijkvoorbeelden te geven, dat de methode van Feuerstein vele mogelijkheden in zich heeft en een aanzienlijke bijdrage levert aan de verbetering van de cognitieve mogelijkheden van kinderen en volwassenen.

Meer informatie over Feuerstein is te vinden op de websites van het Feuerstein centrum in Nederland en in Israël.


Advertentie (4)