Snoge ernstig verzakt

De Portugese synagoge aan het Mr. Visserplein in Amsterdam verkeert bouwkundig gezien in zorgwekkende toestand. De gemeente Amsterdam heeft een aanzienlijk bedrag toegezegd voor restauratie van het historische gebouw.

De synagoge werd in 1675 gebouwd en is nog vrijwel in de originele staat. De Snoge heeft een onnoemelijk rijke historie. Zo bevindt zich in de buitengebouwen de bibliotheek Ets Chaim die een unieke collectie sieraden en boeken herbergt. Ets Chaim is zelfs in september 2003 op de Unesco wereldgoed erflijst geplaatst. Het monumentale synagogecomplex wordt nu bedreigd.

De buitenmuur zakt iets sneller dan de binnenkolommen en hierdoor krimpt het gebouw. De buitengebouwen staan nu schots en scheef. Voordat er aan de restauratie wordt begonnen wil het bouwbeheer van de Snoge weten wat er aan de hand is.

De Portugese sjoel heeft de afgelopen tientallen jaren veel te verduren gehad doordat er in de omgeving constant is geheid, gebouwd en gegraven; het Meester Visserplein is aangelegd, de langs het gebouw lopende verkeerstunnel, de metro loopt hier vlak langs, in het verleden is er een gracht gedempt en de stopera is aangelegd. Dit alles heeft effect op het grondpakket onder het monumentale gebouw.

Aan de buitenkant is een diepe put gegraven om het funderingshout te controleren. Gekeken wordt of het hout nog sterk genoeg is en nog goed staat. Om de gehele schade op te maken moest ook de vier meter diepe kelder worden drooggelegd. Twee dagen lang zijn er duizenden liters water weggepompt om de muren goed zichtbaar te maken. Gekeken wordt wat voor pakket aan maatregelen moet worden genomen om het vocht te kunnen isoleren. Het vocht trekt vanuit de kelders het interieur in en de houten banken en andere roerende erfgoederen worden aangetast .

Om verdere schade aan de omgeving te voorkomen moest het water meteen weer worden teruggepompt. De metingen worden nu bestudeerd om te bekijken hoe de Snoge nog eeuwenlang kan blijven bestaan.

Bron: AT5 nieuws, 24 October 2004

Advertentie (4)