Centrum voor religieuze vrijheid in Turkije


De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft woensdag in de badplaats Belek een centrum voor tolerantie geopend. In deze ‘Tuinen van Geloof’ zijn een moskee, een kerk en een synagoge gebouwd.

Met de opening van het centrum wil Turkije de traditie van geloofsvrijheid in het overwegend islamitische land duidelijk onderstrepen. Turkije ligt de laatste tijd onder vuur, omdat de rechten van religieuze minderheden, zoals christenen en joden, geregeld geschonden zouden worden. Dit is een van de belangrijkste drempels voor het lidmaatschap van de Europese Unie, waarover volgende week de beslissing valt.


Erdogan hield een toespraak voor tweehonderd aanwezigen, waarin hij zei: ” Sinds de Ottomaanse tijd is de traditie van geloofsvrijheid een hoog goed in Turkije. Wij, moslims, christenen en joden, leven al eeuwen in vrede samen en zullen ons daarvoor blijven inzetten. Natuurlijk hebben ook wij onze tekortkomingen, maar we doen ons best deze te overkomen.”


De ceremonie werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Grieks-Orthodoxe gemeenschap en de joodse gemeenschap in Turkije. Ook het hoofd van de Rooms-Katholieke gemeenschap, Alfphonse Sammut, was erbij aanwezig. Hij bekritiseerde het beleid van Turkije ten aanzien van religieuze minderheden. “Dit is de eerste keer in 80 jaar dat in dit land een kerk wordt gebouwd. Het is slechts een gebaar van particuliere ontwikkelaars en voornamelijk gericht op christelijke toeristen. Niet voor de alsmaar kleiner wordende groep Turkse christenen”, aldus Sammut.


Het gebouw is gemaakt van marmer en witte steen en kostte meer dan 700.000 euro. Naast de gebedshuizen zijn op het 2 hectare grote terrein ook een museum en een tentoonstellingsruimte ondergebracht


Bron: Reformatorisch Dagblad, 9 december 2004