Amsterdamse jongeren staan achter 4 en 5 mei


Het merendeel van de Amsterdamse scholieren meent dat de dodenherdenking voorlopig moet blijven bestaan. Slechts 2 procent is voorstander van afschaffing van de herdenking.

Dit bleek donderdag uit een onderzoek naar de beleving van de dodenherdenking in opdracht van het Amsterdams 4 en 5 mei Comitee. Die presenteert het onderzoek zondag aan burgemeester Cohen tijdens een discussie over 4 en 5 mei in cultureel centrum De Balie (Lees ook artikel ‘Centraal Joods Overleg over 4 en 5 mei viering’ in joods.nl ).


De dodenherdenking in het Amsterdamse stadsdeel De Baarsjes werd twee jaar geleden overschaduwd door het gedrag van groepjes Marokkaanse jongeren. Zij voetbalden met rouwkransen en riepen leuzen als “Joden, die moeten we doden”. “Het kransenvoetbal in Amsterdam-West van twee jaar geleden was een incident”, concludeert het Amsterdams 4 en 5 mei Comitee. Amsterdams 4 en 5 mei Comitee. Die noemt het wel zorgelijk dat bijna de helft van de jongeren zegt dat er op school geen aandacht is voor de Tweede Wereldoorlog


Bron: ReformatorischDagblad, 10 februari 2005