Comeback voor joodse travestiet die nazi’s doodde

Een 88-jarige joodse travestiet, die als flamencodanseres nazi’s doodde, is aan een comeback begonnen. Met zijn levensverhaal staat Sylvain Rubinstein in Duitsland opnieuw in de schijnwerpers.

Op het toneel was hij Dolores. Met het doden van nazi’s wreekte hij zijn vermoorde tweelingzuster. Dat hij overleefde dankte hij aan een Duitse majoor, staat op het affiche van een documentaire over het leven van Rubinstein. De film Er Tanzte Das Leben! (Hij Danste Het Leven) trekt volle zalen.

In het kielzog van de documentaire verschijnt de joodse verzetsstrijder zelf ook weer op het toneel om zijn levensverhaal te vertellen. Hij verkleed zich nog steeds met pruik en in flamencodracht. Zo weet hij zelfs op gevorderde leeftijd het publiek nog in verrukking te brengen, meldden Duitse media.

In de Tweede Wereldoorlog trok hij een piekfijne cocktailjurk aan. Als ,,elegante dame” verschafte hij zich toegang tot een feest van de Gestapo in bezet Polen. Zijn ,,verrassingsact” bestond uit het optillen van zijn jurk. Daaronder vandaan kwamen geen castagnetten, maar twee handgranaten die hij in het verbijsterde publiek gooide.

Bron: utrechtsnieuwsblad, 31 januari 2005

Advertentie (4)