‘Mein Kampf’ opnieuw uitgegeven

Over enkele dagen zal in Poolse boekwinkels een nieuwe uitgave van Hitler’s ‘Mein Kampf’ te koop zijn. Uitgeverij XXL (Wroclaw) heeft de herdruk op zich genomen. In Duitsland mag het boek niet meer worden gedrukt of uitgegeven.

Aanleiding voor de herdruk van het werk waarin Hitler onder meer zijn antisemitische ideeen uiteenzet zou een eis tot schadeloosstelling zijn, afkomstig van een klein aantal Duitse staatsburgers die zeggen recht te hebben op grond die door de grensaanpassingen aan het einde van WOII aan Polen toeviel.

Volgens advocaat en mediawetenschapper Bogdan Michalski van de Universiteit van Warschau, die het voorwoord voor de heruitgave heeft geschreven, is de nieuwe editie voornamelijk bedoeld om historische bronnen algemeen beschikbaar te maken en niet om aan te zetten tot een tweespalt tussen Duitsland en Polen. "Polen maakt zich al eeuwen zorgen over de expansiedrift van Duitsland richting de vruchtbare grond en de bodemrijkdom in het oosten van Europa. Maar De aanspraak van de Duitsers is wel rechtsgeldig, maar deze claim betekent niet dat Duitsland als staat opnieuw een poging doet om haar grondgebied naar het oosten uit te breiden."

Onder het communisme stond Mein Kampf op de lijst van verboden boeken. Van de in 1992 veschenen heruitgave zijn geen exemplaren meer verkrijgbaar. Het Openbaar Ministerie van Polen heeft destijds onderzocht of de uitgever vervolgd kon worden voor het aanzetten tot rassenhaat. Door het voorwoord, dat het boek in een historische context plaatst, zullen naar verwachting juridische problemen ditmaal uitblijven.

In Duitsland mag Mein Kampf op geen enkele wijze worden getoond of vermenigvuldigd, herdrukken zijn niet geoorloofd en dus niet verkrijgbaar. De deelstaat Beieren bezit de rechten van het manuscript en maakt het uitgeven van nieuwe edities onmogelijk.