April is Maand van de Filosofie

Het startschot voor de 3e editie van de Maand van de Filosofie wordt op 1 april gegeven in Rotterdam, waarhet auteursduo Grunberg en van der Jagt het filosofisch essay Otto Weiniger of Bestaat de jood? presenteren.

Het eerste exemplaar van Otto Weiniger of Bestaat de jood? zal overhandigd worden aan de (nog geheime) auteur van het essay van 2006. Met dit boekje over de joodse jodenhater Otto Weininger draagt Grunberg tevens zijn alter ego en succesvol psuedoniem Marek van der Jagt ten grave door hem te laten sterven.

"Dit is het laatste boek waarop de naam Marek van der Jagt zal prijken. Het heeft geen functie meer en daarmee ook geen identiteit. Hij moet doen wat ik nog niet kan: sterven", zei Grunberg vrijdag in Trouw, dat met een speciale bijlage over de Maand van de Filosofie verscheen. "Dankzij Marek van der Jagt durfde ik verder te gaan dan ik als Arnon Grunberg had aangedurfd. Marek zorgde toch voor een soort bevrijding. Ik kon de directe link met het autobiografische, met het joodse verleden loslaten"

Tijdens de twee vorige edities van de Maand, in april 2003 en april 2004, gaven verschillende boekhandels en bibliotheken in Nederland en Vlaanderen filosofische werken een prominente plaats. Hele etalages lagen vol met wijsgerige werken. En in de winkels werden filosofische boeken nadrukkelijk onder de aandacht gebracht. Diverse boekhandels en bibliotheken organiseerden boekpresentaties en lezingen. Filosofische publicaties verschenen in speciale aanbiedingen en in dagbladen, tijdschriften en radioprogramma’s werd de filosofie extra onder de aandacht gebracht. In april 2005 zal het ongetwijfeld niet anders zijn, en zal het thema, Overvloed en Onbehagen, in vele vormen onder de aandacht worden gebracht.

Hoogtepunten:

1 april 2005: Opening van de Maand van de Filosofie in boekhandel Donner in Rotterdam, waar Arnon Grunberg en Marek van der Jagt het essay presenteren dat zij speciaal voor de Maand hebben geschreven. Bij deze gelegenheid zal het eerste exemplaar van het boekje overhandigd worden aan de auteur van het essay van 2006.

9 april 2005: Nacht van de Filosofie, een bruisende manifestatie vol debatten, interviews en ludieke optredens die dit jaar wordt gehouden in het prachtige Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam. Overvloed en Onbehagen luidt het thema. Ongeveer vijftig filosofen uit binnen- en buitenland zullen acte de presence geven. Hoofdgasten dit jaar zijn onder andere Arnon Grunberg, de Duitse ster-filosoof Peter Sloterdijk en de Berlijnse levenskunstenaar Wilhelm Schmid. De afgelopen drie jaar was deze happening met een overdaad aan wijsgerig vertier volledig uitverkocht; koop daarom snel kaartjes aan de kassa van Felix Meritis, Keizergracht 324, Amsterdam, 020 – 6231311. (toegangsprijs is 35,- euro, met kortingsbon uit Filosofie Magazine, de Felix Meritis krant en Trouw 30,- euro). Bezoekers van vorige edities van de Nacht van de Filosofie weten dat er behalve het spotten van beroemdheden in Felix Meritis nog veel meer te beleven valt. Van toilet tot zolderkamertje – heel het gebouw ademt filosofie.

Programma<

Advertentie (4)

Wekelijkse Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (of klik op het kruisje rechtsboven)