Mimoena viering 2005 met Francoise Atlan

Mimoena is een Marokkaans-joods lentefeest dat door moslims en joden over de hele wereld met lekker eten, drinken, muziek en dans gevierd wordt. Op 3 mei vindt er een grootschalige mimoenaviering plaats in Amsterdam met als hoogtepunt het optreden van de joods-Berberse zangeres Francoise Atlan.

Het Mimoenafeest wordt ook gevierd als herinnering aan de sterfdatum van Dajan Rabbi Maimon, de vader van Maimonides, een beroemd arts en commentator van de Torah.

De Marokkaanse joden zijn er trots op dat deze familie in Marokko gewoond heeft. Ieder jaar wordt dit feest door Marokkaanse joden in Marokko en de gehele wereld samen met de (Moslim)buren gevierd als Lentefeest met een Seoedah (feestmaaltijd).

Mimoena streeft ernaar en wenst dat iedereen begrip voor elkaar heeft, elkaar respecteert en in het bijzonder geluk in het leven oftewel


Terb’hoe oe Tsadoe

Lala mimoena lala hazoena

De stichting Maimon, stichting Islam en Burgerschap, gemeente Amsterdam, de ambassade van Marokko, Royal Air Maroc, de Joodse Gemeente, de Portugees Israëlitische Gemeente, C.I.J.O, en het Tropentheter organiseren
het Mimoenafeest

3 mei 2005
24 Niesan 5765
24 Jumada I 1426

Voor dit feest worden zowel Joden als Moslims uitgenodigd. De gasten met hun verschillende religies zien, horen en proeven op het feest hun overeenkomsten. Er worden gerechten uit de Joods Marokkaanse keuken geserveerd. Er wordt een modeshow gehouden en er wordt muziek gespeeld die zowel Sefardische Joden (joden uit het zuiden, o.a. Marokko) als Arabieren en Berbers vertrouwd in de oren zal klinken. De avond wordt groots afgesloten met de vermaarde zangeres Francoise Atlan. Zij werd in een Sefardishe familie geboren en zingt Spaans-Joodse liederen al van kindsbeen af. Haar muzikale passie en nieuwsgierigheid brachten haar ertoe historisch onderzoek te verrichten en haar natuurlijke aanleg hierdoor te verrijken. Haar sensuele stem en vertrouwdheid met de muziek uit het Middellandse Zeegebied gaven haar de faam en reputatie als zijnde de beste en meest authentieke vertolkster van dit repertoire.

Mimoenaviering vanaf 15.00 uur in de grote zaal van het Tropentheater, Mauritskade 63, Amsterdam.

Voor het dagprogramma dient u zich uiterlijk voor 28 april aan te melden:
mimoena2005@hotmail.com, tel.: 0642155714 of 0641822697


Programma in de Grote Zaal van het Tropentheater

15.00 uur Traditionele Ontvangst: met glaasje melk en een dadel gevuld met walnoot en moefleta met boter en honing ( Marokkaanse pizza).

15.45 uur Opening door de presentatrice mevrouw Samira Abbos in de Grote zaal

15.50 uur De heer Sami Kaspi, voorzitter en opric

Advertentie (4)

Wekelijkse Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief (of klik op het kruisje rechtsboven)