A Victim’s Perspective

Op zaterdag 7 mei gaat Eric van Loon’s kunstwerk ‘A Victim’s Perspective’, een 11 uur durende stiltereportage over de Auschwitz dodenmars, in premiere in het Historisch Museum te Rotterdam. De kunstenaar liep dit jaar de Auschwitz Dodenmars voor de tweede maal, maar anders dan vorig jaar heeft hij deze ook gefilmd.

Van Loon zegt dat hij gekozen heeft voor een 11 uur durend stiltewerk omdat hij "datgene wat is gebeurd niet wil ‘derealiseren’. In ‘A Vicitim’s Perspective’ is de ervaring – net als in het echte leven – dan ook tientallen keren belangrijker dan de belevenis. Bovendien heb ik de tijd niet willen herordenen. Al weet ik als geen ander dat vandaag de dag de meeste mensen alleen nog maar binaire denken en dat zij alleen maar geinteresseerd zijn in oorzaak (0) en gevolg (1) en niet in de cruciale informatie er tussen in. Terwijl deze tusseninformatie juist noodzakeijk is om te kunnen denken en voelen".

Ook heeft Van Loon ter ere van 60 jaar bevrijding het werk ’60’ gemaakt dat vandaag in de bijlage te vinden van het Rotterdams Dagblad. Van loon zal komende zaterdag en zondag bij de Nederlandse permire van AS Victim’s perspective de voorpagina van de krant signeren.

Op 8 mei zijn Van Loon’s werken onderdeel van een speciale dag in het Historisch Museum Rotterdam waar Rotterdam in oorlogstijd wordt herdacht. Te zien zijn o.a. unieke filmbeelden van de gebroeders Akkerman die tijdens de oorlog hebben gefilmd. In restaurant De Pappegay vindt een een literair programma plaats waar dagboekfragmenten worden voorgelezen, er is een een boekenmarkt en een boekpresentatie. Kunstenaar Erik van Loon toont zijn film Dodenmars, en muziekliefhebber Roland Vonk presenteert in het museum muziek uit en over de oorlog. Eetontwerpstudio Proef maakt hapjes geinspireerd op recepten die door het OorlogsVerzetsMuseum zijn verzameld. Klik hier voor programma.

Premiere A Victim’s Perspective
Datum: zaterdag 7 en zondag 8 mei, 11.00 uur
Het museum is geopend tot 17.00 uur
Plaats: Historisch Museum, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam
Klik hier voor website van het Historisch Museum Rotterdam

Advertentie (4)