Duitse Dag van de Bevrijding

Duitsland viert vandaag de Dag van de Bevrijding. Het is precies zestig jaar geleden dat de Bondsrepubliek is bevrijd van het nationaal-socialisme onder Hitler. Uitgerekend op deze dag hield extreem-rechts een grote betoging in Berlijn; tegenstanders organiseerden een tegendemonstratie. Netwerk was erbij.

Uitzending: zondag 8 mei 2005
Ned. 1, 20.15u

"Een schandelijke provocatie" noemden critici de betoging van de extreem-rechtse NDP. De partij wilde vanaf de Brandenburger Tor naar het nieuwe holocaustmonument trekken. Een rechter verbood de partij vrijdag langs het monument te lopen. De waardigheid van de slachtoffers zou daarmee worden aangetast, aldus de federale rechtbank.

Al in maart, toen extreemrechts de demonstratie aankondigde, heeft de Bondsdag concrete stappen genomen. Met een extra wet werd bepaald dat demonstraties bij ‘gevoelige’ plekken – het holocaustmonument wordt daarbij nadrukkelijk genoemd – beperkt werd. Ook personen die in het openbaar de nazi-dicatuur bagatelliseren, verheerlijken of rechtvaardigen zijn tegenwoordig strafbaar.

De tocht voert nu van de Alexanderplatz naar de Brandenburger Tor onder het motto ‘Maak een eind aan de schuldcultus’. In rechtse kringen worden de Duitsers steeds vaker als slachtoffer in plaats van dader afgeschilderd. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens een rel in de deelstaat Saksen. De NDP vergeleek begin dit jaar het bombardement op Dresden met de uitroeiing van de joden. Alle andere partijen reageerden woedend.

Bij de Brandenburger Tor wordt een tegendemonstratie gehouden, waar naar verwachting tienduizenden mensen op af zullen komen. Gisteravond hebben ongeveer 25.000 mensen in Berlijn meegelopen in een menselijke keten tegen oorlog, racisme en rechts-extremisme.

De burgemeester van Berlijn haalde daar al uit naar extreem-rechts: "We staan op tegen deze onverbeterlijke mensen die zelfs nu nog durven te ontkennen wat er onder het nazi-regime gebeurde. We moeten waakzaam blijven."

Lees ook: Extreem-rechts protesteert in Berlijn (Trouw, 9 mei 2005) en Menselijke keten in Berlijn tegen oorlog en racisme (Rotterdams Dagblad 8 mei 2005)

Zie ook: www.netwerk.nl

Advertentie (4)