Amos Oz krijgt Goethe-cultuurprijs


Amos Oz, die wordt gezien als de belangrijkste Israëlische schrijver van dit moment en kanshebber op de Nobelprijs voor literatuur, krijgt de prestigieuze prijs op 28 augustus, de geboortedag van de Duitse dichter Johann Wolfgang von Goethe, in Frankfurt am Main. Aan de prijs is een bedrag van 50.000 euro verbonden.

Het juryrapport looft de schrijver voor zijn diversiteit aan onderwerpen en stijlvirtuositeit en vermeldt met name dat Oz ‘lezers overal ter wereld een besef van menselijkheid en morele waarden weet bij te brengen’. “Oz schrijft literatuur die zowel universele als individuele waarde heeft, en treedt daarmee in de voetsporen van de naamgever van de prijs, Johann Wolfgang von Goethe.”

Amos Oz (66) kreeg al talrijke prijzen, waaronder de Friedespreis des Deutschen Buchhandels in 1992, de Israëlprijs voor literatuur in 1998 en in 2004 de Duitse WELT-prijs en de Prix France Culture.

Oz, al vele jaren een fervent voorvechter voor duurzame vrede in het Midden-Oosten, schrijft ook politieke essays.

Amos Oz (Amos Klausner) zag op 4 mei 1939 in Jeruzalem het levenslicht. In 1954 ging hij wonen in kibboets Hulda en veranderde zijn naam naar Oz, het Hebreeuwse woord voor kracht.
Hij studeerde literatuur en flosofie aan de hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem. Zijn eerste korte verhalen verschenen in  het literaire tijdschrift Kesjet (Regenboog).
Oz vocht in de Zesdaagse Oorlog in de Sinai en in de Jom Kippoer-oorlog was hij met zijn legereenheid op de Golan-hoogvlakte. Amos Oz is een van de oprichters van de israelische vredesbeweging ‘Sjalom Achsjav’. Hij woont in Arad en doceert literatuurwetenschappen aan de Ben Gurion Universiteit in Beer Sheba.

Amos Oz is op 19 september te gast in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Nadere informatie volgt.

Nederlandse vertalingen van het werk van Amos Oz verschijnen bij uitgeverij De Bezige Bij en Meulenhoff.

De Goethe-prijs werd in 1927 ingevoerd en wordt elke drie jaar op de geboortedag van Goethe, 28 augustus, aan de winnaar overhandigd. De laatste winnaar was de Pools-Duitse literatuurrecensent Marcel Reich-Ranicki.

Advertentie (4)