What’s in a name…

De Amerikaanse telefoonmaatschappij Verizon had kennelijk geen idee bij de samenstelling van de ‘Yellow pages’ van hun telefoongids: joodse gemeenten en messiasbelijdende joodse gemeenten bleken onder het kopje ‘jewish’ te zijn ondergebracht.

Op dit moment hanteert Verizon hanteert in de huidige editie van haar telefoongids de aanduidingen synagoges-joods en synagoges-joods messiaans.

De verwarring duurde niet lang: Steven Lubetkin, inwoner van Cherry Hill in New Jersey en voorzitter van het bestuur van de joodse Temple Emanuel, haastte zich om Verizon duidelijk te maken dat dit echt niet kon. Hij wees de directie van de telefoonmaatschappij op de fout en kreeg binnen 24 uur een positief, begripvol antwoord en de toezegging dat de categorieen zullen worden aangepast: het woord joods bij de messiasbelijdende synagoges wordt weggehaald.

Lubetkin beschouwt de toezegging van Verizon als een grote overwinning, al zou hij nog liever zien dat de messiaanse gemeenten onder het kopje christelijk zouden worden opgenomen. overwinning?, aldus Lubetkin.

In de edities van het telefoonboek die later dit jaar uitkomen in Manhattan, Gloucester County en New Jersey wordt het onderscheid duidelijker: daar zullen de categorieen Synagoges en Synagoges-Messiaans genoemd worden. Volgend jaar komen ook andere regionale telefoongidsen met aanpassingen uit, en ook het telefoonboek voor Philadelphia krijgt een update.

Een woordvoerder van Verizon heeft laten weten dat niet al haar telefoongidsen in de Verenigde Staten zullen worden aangepast: "Wij richten ons op de wensen en eisen van onze klanten en adverteerders."