Chazzan Lopes Cardozo overleden

Abraham Lopes Cardozo overleed op 91-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Manhattan. In oktober 2004 vierde hij, temidden van vrienden en bewonderaars en zijn vroegere synagogale koor Santo Servicio, zijn 90e verjaardag in zijn geboorteplaats Amsterdam met een concert in de Uilenburger Synagoge.

Abraham Lopes Cardozo werd geboren op 27 september 1914. Lopes Cardozo, achterkleinzoon van de Sefardische opperrabbijn van Amsterdam, werd in 1939 door koningin Wilhelmina naar Suriname gestuurd waar hij zijn loopbaan als voorzanger begon in een kleine Sefardische gemeenschap in Suriname. In 1945 bezocht Lopes Cardozo tijdens een korte vakantie de Shearith Israël gemeente in New York. In 1946 aanvaardde hij de uitnodiging van het bestuur van Shearith Israël om zich als cantor aan de gemeente te verbinden. In 2000 ontving Lopes Cardozo in Nederland de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn niet aflatende inspanningen om het Nederlandse Joods cultureel erfgoed, en met name dat van de Spaanse en Portugese Joden, te behouden. In 2004 nam hij, met steun en begeleiding van het Jewish Music Research Center aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, een CD op met Sefardische liturgische muziek.

Chazzan Lopes Cardozo wordt vandaag, woensdag 22 februari 2006, in New York ter aarde besteld.

Op 13 februari 2005 zonder de Joodse Omroep een portret uit van Abraham Lopes Cardozo, gemaakt tijdens het concert in de Uilenburger Synagoge ter gelegenheid van de 90e verjaardag van Nederlands oudste voorzanger. De uitzending is via internet terug te zien in RealPlayer of in Windows Media Player .

Op joods.nl verscheen op 26 oktober 2004 een uitvoerig verslag van het concert.

Advertentie (4)