Soekot doorkruist stemverplichting

Omdat de stemplicht voor de Belgische parlementsverkiezingen op 8 oktober 2006 een groot probleem voor de vele orthodoxe joden in België bleek te vormen, is de regeling voor het stemmen per volmacht versoepeld. De verkiezingen vallen samen met Soekot, het Loofhuttenfeest.

“Een volmacht maar omdat het hier toch veel mensen betreft zal dat niet zo eenvoudig zijn”, zei Pinkas Kornfeld van het Forum van Joodse Organisaties “Als de stembureaus tot na 20.00 uur open zouden kunnen blijven is het probleem opgelost, want na zonsondergang mogen we wel stemmen. Eventueel zouden we ook een dag eerder onze stem kunnen uitbrengen”, aldus Kornfeld woensdag in de Gazet van Antwerpen. Orthodoxe joden mogen op Soekot niet reizen of zelfs maar een pen vasthouden.

Inmiddels heeft een woordvoerder van het Vlaamse Ministerie van binnenlands bestuur bepaald dat de volmachtregeling is versoepeld.

Klik HIER voor een videoverslag over dit onderwerp (ver doorscrollen op de webpagina, om de video te bekijken is Windows Media Player vereist).

Advertentie (4)