Anne Frank – haar leven in brieven

Het Amsterdams Historisch Museum presenteert de tentoonstelling: Anne Frank – haar leven in brieven. De expositie toont nooit eerder getoonde brieven en ansichtkaarten die Anne aan familie en vrienden in Duitsland en Zwitserland schrijft in de periode 1936 tot 1942. Ze is dan tussen de zeven en dertien jaar.

Minder bekend is dat Anne daarvoor al regelmatig kaartjes en brieven schreef aan familie en vrienden. Een twintigtal van deze kinderbrieven zijn onlangs door Annes neef Buddy Elias en het Anne Frank Fonds te Bazel speciaal voor deze tentoonstelling ter beschikking gesteld aan de Anne Frank Stichting.
De originele brieven worden voor het eerst getoond aan het publiek.

Annes kinderbrieven vertellen samen met haar dagboekbrieven het verhaal van een meisje dat zich – tegen de achtergrond van een stad in oorlogstijd – ontwikkelt van een briefschrijfster uit de Amsterdamse Rivierenbuurt tot een auteur van wereldfaam.

Naar Amsterdam
1933 – 1942: Merwedeplein
De familie Frank vlucht in 1933 uit het Duitse Frankfurt am Main naar Amsterdam. De familie huurt een woning aan het Merwedeplein 37 *) in de Rivierenbuurt, een Amsterdamse nieuwbouwwijk waar veel Duitse joden wonen. Anne en Margot Frank raken snel ingeburgerd in hun nieuwe woonplaats op school en op straat leren ze de Nederlandse taal en de gewoonten. In haar brieven schrijft Anne over school, hobby’s, vakantie en haar familie. Later schrijft zij ook over de jodenvervolging.

1942 – 1944: Prinsengracht
Op 12 juni 1942 – haar dertiende verjaardag – krijgt Anne Frank een dagboek. Dit dagboek is haar grote steun in de benauwende omgeving van de onderduikplek aan de Prinsengracht, waar ze vanaf juli 1942 verblijft. Vanuit haar isolement creëert Anne een eigen wereld door het schrijven van haar dagboekbrieven. Op 16 maart 1944 schrijft ze: “Het fijnste van alles vind ik nog dat ik wat ik denk en voel tenminste nog op kan schrijven, anders zou ik compleet stikken”. Haar ontwikkeling als schrijfster krijgt een impuls wanneer toenmalig minister Bolkestein in 1944 op Radio Oranje oproept om oorlogsbelevenissen op te tekenen; Anne besluit haar dagboek te herschrijven met het oog op publicatie. Zo ontstaat er een tweede versie van het dagboek.

De tentoonstelling
Anne Frank – haar leven in brieven begint in een decor van het Merwedeplein. De bezoekers maken kennis met een nog zorgeloze Anne, die naar school gaat en buiten speelt met haar vriendinnetje

Advertentie (4)