Kadima wint Israëlische verkiezingen

Met 99% van de stemmen geteld is de Kadima partij als grootste uit de bus gekomen. Met een opkomst van 63% bracht het laagste aantal kiegerechtigde burgers in de Israëlische geschiedenis zijn stem uit.

Al vanaf het moment dat Ariël Sharon in november 2005 Likud verliet en Kadima oprichtte, was het duidelijk dat de partij bij de verkiezingen de grootste zou worden. Het aantal behaalde zetels van 28 is een stuk minder dan de voorspelde 45 in de eerste periode van het bestaan van Kadima. Het is echter tegelijkertijd historisch te noemen dat een partij van slechts een paar maanden oud de grootste wordt.

De Arbeiderspartij behaalde 20 zetels; overeenkomstig de resultaten van vele polls in de afgelopen maanden. Shas is met 13 zetels de derde grootste partij, onmiddellijk gevolgd door Avigdor Liebermans rechtse Jisrael Beiteinu met 12 zetels. Likud zakte van 38 zetels onder Sharon in 2003 naar het dramatische aantal van 11 zetels. Grote verrassing van de avond was de Partij van de Gepensioneerden van Rafi Eitan die 7 zetels in de wacht sleepte. De Nationale Unie/Nationale Religieuze Partij behaalde 9 zetels, Jahadut ha’Torah kreeg er 6, Meretz 4 en de Arabische partijen kwamen uit op 10 zetels.

Met deze resultaten lijkt een centrum-linkse regering in het zadel te zijn geholpen. Gesuggereerd wordt dat Kadima samen met de Arbeiderspartij, Shas en de Partij van de Gepensioneerden een coalitie zal vormen. Likud is te zwak uit de verkiezingen gekomen om deze centrum-linkse coalitie te blokkeren.    

Premier Ehud Olmert prees in zijn overwinningstoespraak Ariël Sharon, ‘de man met wie alles begon’. "Ook nu nog is hij onze premier", aldus Olmert. Onmiddellijk na Kadima’s overwinning riep hij Mahmoed Abbas, president van de Palestijnse Autoriteit, op de gesprekken met Israël te hervatten. Als die gesprekken er niet komen zal Kadima unilateraal handelen, zoals de partij duidelijk naar voren bracht in haar verkiezingsprogramma.