Woodstock in Jeruzalem

Ziet Israël een muzikaal hoogstandje tegemoet waarbij Cher, Ricky Martin, Celine Dion, Cindy Lauper en R.E.M. betrokken zijn? Als het aan de Amerikaanse producent Alan Roy Scott ligt wel.

Scott, een bekende muziekproducent in Hollywood, schreef de muziek voor onder andere de jaren ’80 films Top Gun en Karate Kid. Hij treft voorbereidingen voor een concert in Woodstock-stijl dat later dit jaar in Jeruzalem moet plaatsvinden. Het thema is vrede te bevorderen tussen joden en moslims. Het evenement zal het grootste muziekfestival in de Israëlische geschiedenis worden met tenminste vijftien grote namen uit de Verenigde Staten.

Scott heeft al vele ‘Vredesconcerten’ geproduceerd. De afgelopen vijfentwintig jaar heeft hij concerten georganiseerd in de voormalige Sovjet Unie, Ierland, Duitsland, Indonesië en Cuba. In 1988 stelde hij het ‘Music Bridges Around the World’ programma samen, bedoeld om de kloof tussen mensen te overbuggen door muziek. Hij noemt het Jeruzalem project zijn meest ambitieuze tot nu toe.

Scott is van plan muzikanten van van over de hele wereld voor een week naar Israël te brengen, waarschijnlijk in november. De gasten zullen gedurenden die week zingen, componeren, schrijven en adviseren. De week zal worden besloten met een gala concert dat live zal worden uitgezonden over de hele wereld. Naderhand wil Scott een cd produceren met alle liederen die speciaal voor de gelegenheid zijn geschreven.

Tot de optionele locaties voor het concert behoort het Sultans Pool amfitheater net buiten de muren van de oude stad.

Scotts plan omvat de deelname van vijftien westerse, vijftien islamitische en vijftien Israëlische artiesten. Hij heeft reeds contact gelegd met artiesten uit Indonesië, Pakistan, Maleisië, Egypte, Jordanië, Tunesië, Marokko en de Palestijnse Autoriteit, van wie de meesten hun deelname hebben toegezegd. Tegelijkertijd heeft hij contact gelegd met verschillende grote platenlabels die interesse hebben getoond in het produceren van de cd en bereid zijn het evenement te sponsoren door artiesten naar Israël te brengen en het concert te laten plaatsvinden.

In deze fase weigert Scott de namen prijs te geven van de Amerikaansen artiesten die mogelijk deelnemen aan het festival, maar volgens persberichten in de Verenigde Staten werkt hij aan een lange lijst met zangers en bands, van wie sommige al eerder op zijn festivals hebben gespeeld. Onder de grote namen zijn Cher, Cindy Lauper, Celine Dion, Robert Falk, Sheena Easton, Earth, Wind and Fire, R.E.M. en anderen.

Scott heeft eveneens ontmoetingen gehad met de Israëlische consul in Los Angeles, Ehud Danoch, en PR consul Gilad Milo om officiële steun te verkijgen voor zijn ambitieuze project. Hij zegt dat zodra de zaken concreet worden, ‘de grote namen zullen vechten om te worden opgenomen in het programma’.

Bij wijze van eerste stap heeft Scott gevraagd om een officiële verklaring van de Israëlische regering dat ze bereid is het festival te hosten en dat ze de islamitische artiesten zal verwelkomen, ook diegene wiens land geen diplomatieke banden heeft met Israël. Eveneens wil hij dat de regering zorgt voor beveiliging van het evenement en de artiesten.

Binnenkort zal Scott een bezoek aan Israël brengen om hotels uit te zoeken die de artiesten en repetitie studio’s zouden kunnen hosten.

Bron: www.ynetnews.com

Advertentie (4)