Mysterieuze Chassidische tekst ontcijferd

De Israëlische judaïst Zvi Mark van de Bar-Ilan Universiteit in Tel Aviv is er na 10 jaar in geslaagd een tekst van de Chassidische Breslover Rebbe Nachman (1772-1811) te ontcijferen over de komst van de Masjiach.

Volgens Mark kondigt Rebbe Nachman van Breslov (Bratislava, Breslau) in de tekst de komst aan van een Messias die meteen de rol zou krijgen van Verlosser van de hele wereld. Deze opvatting staat in schril contrast met het traditionele idee van het Jodendom dat zegt dat de Messias eerst de Joden van het juk der naties zal bevrijden en pas in een latere fase de Verlosser van de hele wereld wordt. Daarmee breekt de Rebbe met de apocalyptische stroming in het Jodendom waarbij rampen en oorlogen de komst van de Messias voorafgaan.

Volgelingen van de Rebbe hebben de tekst lange tijd verborgen gehouden omdat de inhoud in schril contrast stond met de heersende geloofsopvattingen.

Kennelijk was de Rebbe zich bewust van zijn revolutionaire visie, want hij heeft de tekst ontoegankelijk gemaakt door het gebruik van onbekende afkortingen. Zvi Mark heeft voor het ‘decoderen’ vele jaren nodig gehad.

Rebbe Nachman van Breslov was de achterkleinzoon van Rebbe Jisrael, beter bekend als de Ba’al Sjem Tov en grondlegger van het Chassidisme. Rebbe Nachman werd geboren in Medzeboz in de Oekaiene in 1772 (1 niesan 5532). Hij ontwikkelde zich tot een uitzonderlijk wijs man, Talmoed-geleerde en leraar. Tijdens zijn leven werd de Rebbe op handen gedragen als spiritueel leider. Zijn bijnaam ‘Breslover’ (Breslauer) heeft Rebbe Nachman te danken aan het feit dat hij van 1802 tot 1810 in de Oekraiense stad Breslov woonde. In het najaar van 1810 overleed de Rebbe op 38-jarige leeftijd in Uman, waar hij enkele maanden tevoren naartoe was verhuisd.

Rebbe Nachman was een groot Kabalist en mysticus die zijn levensvisie verwoordde in legendes en vertellingen over koningen en bedelaars, demonen en heiligen als wijze lessen voor het leven van alledag. Martin Buber bracht in 1906 de verhalen van de Rebbe voor het eerst onder de aandacht van een groter publiek.

Na zijn dood vonden de volgelingen van de Rebbe niemand geschikt om hun leermeester op te volgen. De nagelaten geschriften van Rebbe Nachman van Breslov zijn tot op de dag van vandaag de bron waaruit de Breslover Chassidiem putten als leidraad voor hun dagelijks leven.

Links:
www.jewishvirtuallibrary.org
www.breslov.com/

Zvi Mark is als universitair docent verbonden aan de Joseph and Norman Berman Department of Literature of the Jewish People van Bar-Ilan Univeriteit in Jeruzalem.

Advertentie (4)