Poolse ‘Radio Maryja’ antisemitisch

Internationale Joodse leiders en prominente Poolse Joden hebben de Poolse overheid dringend verzocht het ultranationalistische rooms-katholieke Radio Maryja het zwijgen op te leggen omdat de zender antisemitische commentaren de wereld in stuurt.

Het Europese Joodse Congres heeft Warschau vorige week opgeroepen stelling te nemen tegen de zender vanwege de antisemitische geluiden die er met grote regelmaat te horen zijn. Zo zei presentator Stanislaw Michalkiewicz in een uitzending op 27 maart jl. op de zender dat ‘de Joden’ Polen internationaal hebben ‘vernederd’ door geld te vragen voor bezittingen die tijdens de oorlog zijn onteigend. "Terwijl Polen ijvert voor democratie in Wit-Rusland en Oekraïne, ‘besluipen’ de joden de regering met schadeclaims. Ze hebben de Holocaust tot business gemaakt." Michalkiewicz weigerde zijn opmerkingen in te trekken: "Iedereen weet dat dit de feiten zijn."

Marek Edelman, de laatste nog levende leider van de Joodse opstand in Warschau in 1943, vroeg al eerder om sluiting van het station. "De politieke uitzendingen van Radio Maryja propageren xenofobie, chauvinisme en antisemitisme", aldus de 83-jarige Edelman.

De huidige conservatieve regering in Polen staat met Radio Maryja op bijzonder goede voet. Zowel premier Kazimierz Marcinkiewicz als Jaroslaw Kaczynski, leider van de regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid en broer van president Lech Kaczynski, krijgen er regelmatig spreektijd.

Tot ongenoegen van het Vaticaan weigert een aantal Poolse bischoppen stelling te nemen tegen Radio Maryja. Paus Benedictus XVI heeft hen per brief gemaand op te treden tegen de zorgwekkende politieke activiteiten van het radiostation. De brief van de paus is met name gericht aan Andrzej Suski, de bisschop van Torun, thuisbasis van de zender, en aan de orde van de Redemptoristen, waartoe de directeur van Radio Maryja, pater Tadeusz Rydzyk, behoort. Rydzyk staat ook aan het hoofd van de krant Nasz Dziennik en tv-station TV Trwam. Rydzik’s media-activiteiten worden dor het Vaticaan al geruime tijd met bezorgheid gevolgd.

In oktober 2002 verbood kardinaal Joszef Glemp Radio Maryja uit te zenden vanuit Warschau. Pogingen om luisteraars te trekken naar Radio Józef, het officiële radiostation van de Poolse katholieke kerk, hadden weinig resultaat. Ruim 10% van alle volwassen Polen luistert regelmatig naar Radio Maryja.

{mos_sb_discuss:16}

Advertentie (4)