Satmar Rebbe Moshe Teitelbaum ernstig ziek

Moshe Teitelbaum, de 91-jarige leider van de chassidische Satmar beweging, is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis in New York. Aanhangers van de beweging hebben Joden wereldwijd opgeroepen gebeden te zeggen voor de rebbe.

Moshe Teitelbaum is geboren in 1914 in Hongarije. Hij overleefde de holocaust en verhuisde naar New York. Daar volgde hij zijn oom Joel Teitelbaum op als rebbe van de Satmar beweging aldaar. Hij is getrouwd, heeft acht kleinkinderen en tenminste 86 kleinkinderen.

De Satmar beweging ontleent haar naam aan de Roemeense plaats Satu Mare, waar ze ontstond onder leiding van de gelijknamige rabbi Moshe Teitelbaum. Vandaag de dag heeft de stroming ongeveer 100.000 leden, waarvan er 40.000 in Brooklyn, New York wonen, en 13.000 in een in de jaren ’70 gesticht Satmar dorp: Kiryas Joel net buiten New York. Verder zijn er Satmar gemeenschappen in Buenos Aires, Antwerpen, Londen, Bnei Brak en Jeruzalem.

De Satmar zijn fel anti-zionistisch. De oom van de rebbe, zijn voorganger Joel, beschreef in zijn boek ‘Wa’joel Moshe’ zijn visie op het zionisme. Zijn conclusie luidt dat dit een verderfelijke ideologie is die ingaat tegen de Torah. Satmar aanhangers die in Israël wonen erkennen de staat niet en nemen geen overheidshulp aan. Ook menen ze dat de Klaagmuur is ‘bevuild door het zionisme’ en komen ze er niet in de buurt. De beweging distantieert zich echter van het eveneens orthodoxe anti-zionistische Neturei Karta. Zo steunt Satmar de PLO niet en de laatstgenoemde wel.

De twee zoons van Moshe Teitelbaum, Aaron en Zalman, zijn al jaren verwikkeld in een concurrentiestrijd. Het is nog niet duidelijk wie hun vader zal opvolgen als die komt te overlijden.

Advertentie (4)