Britse lerarenbond boycot Israël

Maandag kondigde de NATFHE, met 67.000 leden de grootste lerarenbond in Groot-Brittannië, een boycot af tegen Israëlische academici die ‘weigeren afstand te nemen van de apartheidspolitiek van Israël’. De resolutie heeft in het Westen en Israël geleid tot protest.

Op de jaarvergadering van de NATFHE stemden 106 bestuurders voor de boycot, 71 tegen en er waren 21 onthoudingen. De bond fuseert deze week met de AUT, de Associatie van Universiteitsdocenten. De laatste deed een jaar geleden tevergeefs een poging twee Israëlische universiteiten in de ban te doen. "De resolutie is adviserend, niet bindend", reageerde NATFHE-woordvoerder Trevor Philips gisteren in de Herald Tribune. Men gaat er echter vanuit dat de nieuwe bond de gekozen lijn blijft voortzetten.

In een verklaring stelt NATFHE dat Israël ‘zijn apartheidspolitiek voortzet, samen met de bouw van de afscheidingsmuur en discriminerende onderwijspraktijken’. Een boycot kan een effectief, moreel middel zijn dat hoop brengt op vrede, gebaseerd op gelijkwaardigheid en waardigheid voor iedereen, aldus de verklaring.

De Israëlische ambassadeur in Londen, Zvi Hefetz, typeert de maatregel als ‘uiterst contraproductief en niet bevorderlijk voor de dialoog in het Midden Oosten. Hij verwacht dat de resolutie eerder Britse leerkrachten en studenten in het isolement drijft dan Israëlische wetenschappers.

Tenminste zeshonderd Britse, Noord-Amerikaanse en Israëlische wetenschappers hebben zich al tegen de boycot uitgesproken. Zij beschouwen die als een aanval op de vrijheid van meningsuiting en in strijd met de uitgangspunten voor objectief academisch onderzoek.

Advertentie (4)