Geen Jodenster in Iran

Eind vorige week meldde de Canadese krant Canadian National Post dat het Iraanse parlement een wet zou hebben aangenomen die Joden, christenen en andere niet-islamitische minderheden verplicht een herkenningsteken te dragen. In de tekst van de wet is hierover echter niets terug te vinden.

Volgens de bronnen van de Canadese krant zouden Joden een gele ster en christenen een rode badge op hun kleding moeten bevestigen, andere religieuze minderheden zouden herkenbaar moeten zijn aan een blauw kledingstuk.

De Israeeelische politieke nieuwssite DEBKAfile heeft de hand weten te leggen op de wettekst en concludeert dat de wet is bedoeld om moslims te dwingen standaard islamitische kleding te dragen. In de zomer verwisselen met name vrouwen hun zwarte boerka’s en chadors graag voor lichtere kledij van westerse snit.

Iran-specialisten bij DEBKAfile waarschuwen dat de ophef die door het artikel in de Canadese krant is ontstaan en de wijze waarop het bericht door internationale media is opgepakt de Iraanse president Ahmedinejad van nieuwe ammunitie kan voorzien om Israël, maar ook de ca. 20.000 mensen tellende Joodse gemeenschap in Iran op de korrel te nemen.

Zie ook:
www.forbes.com
www.canada.com