‘Joodse cowboy’ Kinky Friedman voor gouverneur

Musicus en schrijver Richard ‘Kinky’ Friedman (61) stelt zich in november 2006 kandidaat voor het gouverneurschap van de Amerikaanse staat Texas, de positie die de huidige president Bush ooit bekleedde. Hij heeft 170.000 handtekeningen verzameld, ruimschoots voldoende om zich verkiesbaar te kunnen stellen.

Friedman doet mee als onafhankelijk kandidaat. Of hij enige kans maakt de race te winnen valt te bezien: sinds 1859 heeft geen enkele onafhankelijke kandidaat het tot gouverneur in Texas weten te schoppen. Friedman’s campagneleider is Dean Barkley, de man die in 1998 voormalig bokser Jesse Ventura aan het (onafhankelijk) gouverneurschap van de staat Minnesota hielp. In Washington moet nu worden onderzocht of tenminste 45.540 van de handtekeningen rechtsgeldig zijn. Friedman moet het in november opnemen tegen 3 andere kandidaten, een Republikein, een Democraat en een Democrat-turned-Republican die nu als onafhankelijk mededinger deelneemt.

Friedman, met zijn onafscheidelijke sigaar en zwarte cowboyhoed, vergelijkt de Democraten en de Republikeinen, de twee gevestigde partijen in de Verenigde Staten, met jeugdbendes die elkaar op leven en dood bestrijden. “IK ben helemaal niet tegen de huidige gouverneur Perry. het is niet Kkinky tegen Perry, maar Kinky tegen apathie.”

Friedman heeft grootse plannen. Hij wil drugverslaafden vrijlaten uit de gevangenis en ze behandelen, het homohuwelijk toestaan maar ook campagnes steunen om het ochtendgebed op scholen verplicht te stellen. Ook gaat hij de strijd aan met het politiek correcte denken. Tevens wil hij het antirookbeleid versoepelen. Als gouverneur zal hij niet luisteren naar lobbyisten, belooft Friedman, maar alleen naar het volk. “Ik ben de enige kandidaat die geen enkele politieke ervaring heeft. Maar dat is juist goed, want politiek is het enige vak waarin je slechter wordt naarmate je meer ervaring hebt.” Dat het Friedman ernst is, bewijst zijn eigen website. Er is zelfs een online campagne-winkel ingericht waar allerlei Friedman-parafernalia te koop zijn, van T-shirts tot poppetjes.

In de jaren zeventig was Friedman leider van de country rock-band Kinky Friedman & the Texas Jewboys en kreeg het stempel ‘Frank Zappa van de country muziek’. De zelfverklaarde ‘Joodse cowboy’ is ook de schrijver van detectiveromans waarin hij zelf de held is. Hij zet zich al jaren actief in voor animal rights – een van zijn campagnepunten is het verbod op het nagels verwijderen bij katten.

Links:
www.baylor.edu/
www.nerve.com/
www.kinkajourecords.com/

Advertentie (4)