Media Markt opgebouwd met SS-geld’

De Duitse keten van electronica- en witgoedzaken MediaMarkt is volgens de Nederlandse onderzoeksjournalist Hans Knoop opgericht met geld dat afkomstig is van geheime rekeningen van de Duitse SS.
 

Beisheim was in de oorlog officier van de Duitse elitetroepen van de SS. Hij zou verantwoordelijk zijn geweest voor het doorsluizen van geheime fondsen naar diverse Zwiterse rekeningen. Door zich tijdig uit de SS terug te trekken en zich voor te doen als eenvoudige soldaat van de Wehrmacht wist Beisheim volgens Knoop de dans te ontspringen. Met het geld van de Zwitserse rekeningen bouwde hij later zijn zakenimperium uit, beweert de journalist van joodse origine, die ook oorlogsmisdadiger Pieter Menten in 1976 aan de schandpaal nagelde.

In 1994 wees de Duitse journalist Michael Radtke al op de nazi-sympathieën van de witgoedmagnaat, maar vond geen bewijs voor oorlogsmisdaden. Onderzoekjournalist Hans Knoop deed uitgebreid onderzoek in o.a. de bibliotheek van de Duitse Wehrmacht en ontdekte dat Beisheim als SS’er in opdracht van de Führer tonnen geld naar Zwitserse rekeningen zou hebben overgeheveld.

Otto Beisheim (82) staat tegenwoordig aan het hoofd van de holding Metro AG, het moederbedrijf van 3000 winkels van de electronicagigant MediaMarkt en woont in Zwitserland.