Voormalige Joodse wijk in Shanghai moet op Werelderfgoedlijst

Het district Tilanqiao in de Chinese stad Shanghai was tijdens de Tweede wereldoorlog een veilige haven voor ca. 30.000 Europese Joden op de vlucht voor het nazisme en zou erkend moeten worden als UNESCO Werelderfgoed.

Shanghai was in de jaren ’30 een open stad en een van de wenige plaatsen ter wereld waar Europese Joden zonder visum terecht konden.
De meeste van de vluchtelingen verlieten China in de jaren tussen het einde van de oorlog en 1949, het begin van het communistische regime. Vandaag de dag wonen er geen Joden meer in Shanghai. Toch menen de 120 nog levende vluchtelingen en hun nazaten dat de Joodse wijk belangrijk genoeg is om voor de toekomst behouden te blijven. Zij vrezen dat Tilanqiao aan de slopershamer ten prooi zou kunnen vallen, omdat
Shanghai ernaar streeft een leidende positie verwerven als belangrijk handelscentrum in Oost-Azië. Daarom moeten veel historische gebouwen wijken voor nieuwbouw.

De voormalige Shanghai-Joden ontmoetten elkaar vorige week bij het monument voor de verdwenen Joodse gemeenschap van de stad in het Huoshanpark. Ze waren op uitnodiging van het stadsbestuur naar Shanghai gekomen en grepen de ontmoeting aan om aandacht te vragen voor hun voorstel de oude Joodse wijk op de UNESCO Werelderfgoedlijst te plaatsen.

Het gemeentebestuur heeft laten weten vooralsnog geen plannen te hebben voor een dergelijke actie, maar staat in principe niet afwijzend tegenover het voorstel. In 2004 werd geïnvesteerd in een restauratie van de Joodse wijk.

Vrijwel alle objecten op de UNESCO-lijst zijn vele honderden jaren oud, met een enkele uitzondering. Voormalig concentratiekamp Auschwitz werd in 1979 op de lijst geplaatst.De Joodse wijk in Shanghai zou het tweede gedenkteken aan de Jodenvervolging zijn op de lijst.

Klik HIER voor een overzicht van de Joodse geschiedenis van Shanghai.

Advertentie (4)