‘Alleen Israëlis zijn complete Joden’

Recentelijk deed de Israëlische schrijver A. B. Jehoshua uitspraken die veel Joden buiten Israël in het verkeerde keelgat schoten. Volgens Jehoshua konden alleen Israëlis ‘complete en toegewijde Joden’ zijn. Op een conferentie van de Jewish Agency in Jeruzalem verklaarde hij gisteren nog steeds achter zijn woorden te staan.

"Men verwachtte dat ik met excuses zou komen, maar dat is niet het geval", verklaarde de schrijver op de conferentie. "Ik spreek niet vanuit afwijzing, maar wijs slechts op de verschillen tussen twee realiteiten. Er is geen sprake van een kwalitatief verschil. Ik geef geen moreel oordeel maar een feitelijk verschil." Hij voegde hieraan toe dat Joden buiten Israël geen slechte Joden zijn, ondanks het feit dat zij ‘hun Joods-zijn in een doos hebben gestopt en hun identiteit beleven zoals hen uitkomt’.

Afgelopen mei veroorzaakte hij een storm toen hij stelde dat alleen Israël, en niet het Jodendom, het overleven van het Joodse volk kan garanderen. Hij gaf achteraf toe dat deze toespraak op een conferentie van het American Jewish Committee ‘hard en agressief’ was maar toonde zich ook verbaasd over de verontwaardiging die losbrak. Volgens Jehoshua was hij geenszins met een origineel idee gekomen.

{mos_sb_discuss:31}

Advertentie (4)