Bijbels Openluchtmuseum kiest nieuwe koers

Het Bijbels Openluchtmuseum bij Nijmegen stapt uit haar rijke roomse verleden naar een toekomst waarin het museum zich richt op de actuele vraagstukken van onze huidige samenleving. Dit onder het veelzeggende motto: Open your Mind.

Daarmee wil het museum, gelegen in een uitgestrekt bosrijk park, op positieve wijze bijdragen aan de multiculturele problematiek. Het wil de eenheid in verscheidenheid tonen van deze godsdiensten, alledrie ontstaan in het Midden-Oosten; een podium voor dialoog en discussie zijn en een plek vormen waar de grote verhalen en vragen van jodendom, christendom en islam beeldend gestalte krijgen.

Tot een bepaalde religie behoren zal niet meer de enige reden zijn om het museum te bezoeken; wél de interesse in culturen en religies die Nederland en de westerse wereld domineren. Met de nadrukkelijke aandacht voor culturen en religies wordt het museum voor vele doelgroepen interessant.

Educatie, vooral van schooljeugd, is dan ook een belangrijke pijler van het nieuwe museumbeleid. Feitenkennis van religies, hun culturele invloed op onze jaarkalender, beeldende kunst, literatuur, architectuur, taalgebruik, eetgewoonten, verhalen en rituelen zijn belangrijke speerpunten in de museumeducatie. Dit alles heeft, vaak onuitgesproken, nog steeds grote invloed op ons leven anno 2006. Kennis daarvan kan bijdragen tot een beter besef van je eigen identiteit en die van anderen en zo leiden tot meer onderling begrip, verdraagzaamheid en vertrouwen.

Het Bijbels Openluchtmuseum bestaat in 2011 honderd jaar. Dan hoopt het de ambities – een totale metamorfose van het museumpark met een unieke, internationale uitstraling – te hebben verwezenlijkt. Op 21 juni start het museum het traject naar de toekomst met een spectaculaire, nieuw ontwikkelde multimediale introductiefilm voor bezoekers.

Advertentie (4)