Haringsalade met nieuwe haring

Vorige week zijn de eerste Hollandse Nieuwe aan land gebracht en is het eerste vaatje met veel vertoon en voor heel veel geld geveild.

De opbrengst van dat eerste vaatje is elk jaar voor een ander goed doel. Heel nobel naturlijk, deze traditie, maar als dat ceremoniëel voorbij is wil ik de Hollandse Nieuwe toch echt zelf beleven.Ik heb er de afgelopen week al een paar geproefd, bij verschillende haringkramen en visverkopers, en ze zijn werkelijk heerlijk, dit jaar!Het maakt niet uit hoe je je harinkie eet, aan het staartje, in stukjes, al of niet met zuur en uitjes, of in een romige salade met boontjes en nieuwe aardappels, lekker zijn ze altijd!Haringsalade met nieuwe haring500 g nieuwe aardappels250 g sperzieboontjes5 nieuwe haringen1 ui1 potje Bulgaarse yoghurt1 potje crème fraîchezout en versgemalen peper1 eetlepel fijngesneden bieslook1 eetlepel fijngesneden peterselie1 krop sla>Boen de aardappels schoon, kook ze in de schil gaar, laat ze afkoelen.Pel de aardappels, snijd ze in blokjes.Breng in een pan ruim water aan de kook met 1 eetlepel zout. Was de sperziebonen, snijd ze doormidden. Laat de sperziebonen in ca. 8 minuten beetgaar koken. Giet de bonen af in een vergiet, spoel ze af met koud stromend water en laat ze uitlekken en verder afkoelen.Verwijder de staartjes van de haringen. Snijd de haringen overdwars in reepjes van ca. 2 cm.Pel de ui, snijd hem in in dunne ringen.Roer de yoghurt en crème fraîche door elkaar, breng op smaak met citroensap, zout en peper. Roer de helft van de fijngesneden groene kruiden erdoor.Schep in een ruime schaal alle ingrediënten door elkaar.Bekleed een platte schaal met blaadjes sla, schep de haringsalade erop.Bestrooi de bovenkant met de rest van de groene kruiden.Lekker met geroosterd wittebrood!

Advertentie (4)