Festival vol wereldfilms

Beeld voor Beeld is een filmfestival geheel gewijd aan de niet-westerse film. De 17e editie toont o.a. een aantal bijzondere Israëlische films. Het programma loopt in Amsterdam van 6-11 juni, een selectie eruit is op 9 en 10 juni te zien in Antwerpen.

Beeld wil aandacht schenken aan een ander soort films, vaak uit onverwachte, niet-Westerse hoek, die onze kijk op zaken prikkelen en onze, vaak onbewuste, vooroordelen, aan het wankelen brengen. Ze gunnen ons een blik op een wereld die we nog niet kenden, of bieden ons een verfrissende kijk op een wereld die we dachten te kennen. De films die op Beeld voor Beeld vertoond worden hebben met elkaar gemeen dat de makers langdurig in de gefilmde omgeving hebben doorgebracht, dat zij de cultuur en de omgeving kennen en een vertrouwensrelatie hebben opgebouwd met de mensen die ze filmen. De kijker leert zo als het ware de leefwereld van de hoofdpersonen ‘van binnenuit’ kennen. De antropologie heeft als eerste deze methode van ‘participerende observatie’ gepropageerd, in de documentaire film heeft deze een navolger gevonden in het genre van de ‘participerend-observerende cinema’.

Beeld voor Beeld wil begrip kweken voor andere culturen, individuen, leefwijzen, en zo een bescheiden bijdrage leveren aan het tegengaan van polarisatie tussen verschillende groepen, die meestal voortkomt uit een gebrek aan kennis over de ‘Ander’. En dat alles natuurlijk door het vertonen van mooie films en het uitgebreid napraten met de makers.

Het programma:

Woensdag 7 juni
Studentenfilms – aanvang: 10.00 uur

 • My Mother’s Lover (Sarah Schreuder, 2006, 41′)
 • Mosi Oa Tunya Stud (Heidi Ness, 2006, 34′)
 • Ossama’s Dance (Esther Hertog , 2006, 34′)

Studentenfilms – aanvang: 14.00 uur

 • In Search of the Hamat’sa: a Tale of Headhunting (Aaron Glass, 2004. 33′)
 • Into the Field (Alyssa Grossman, 2005, 28′)
 • Bequia and the Whalers (Merel Koops & Enno de Jonge, 2006, 51′)

Openingsavond – aanvang 20.00 uur

 • The Happiest People in the World (Shaheen Dill-Riaz, 2005, 95′)

Donderdag 8 juni
10.00 – De passie voor muziek

 • Pratica e Maestria (Rosella Schillaci, 2005, 46′)
 • Musafir (Pierre-Yves Perez & Cedric Dupire, 2004, 84′)

14.00 – Unesco Seminar

 • Seminar: Unesco – Information and Communication Technologies for Intercultural Dialogue (ICT4ID)
 • Het goud van Pidlisan (2006, 30′)

17.30 – Suriname

 • Bar’puru (Schreeuw het uit!) (Frank Zichem,2006, 50′)

20.30 – Mongolië
Kiran over Mongolia (Joseph Spaid, 2005, 86′)

Vrijdag 9 juni – AZIË
10.00 – Goden en heiligen in de Himalaya

 • On the road with the red god: Machhendranath (Kesang Tseten, 2005, 72′)
 • Holy Men and Fools (Michael Yorke, 2005, 72′)

14.30 – Marokko

 • Tameksaout – The Shepherdess (Ivan Boccara, 2005, 95′)

Advertentie (4)