Roger Waters mengt muziek met politiek

De grootste verkeersopstopping in de geschiedenis van Israël werd gisteren veroorzaakt door een 63-jarige rocker met lang grijs haar en een politieke boodschap: Roger Waters, oprichter, zanger en gitarist van Pink Floyd, en auteur van The Wall en The Dark Side of the Moon.


‘No Thought Control’ had hij daags voor het eerste grote popconcert voor meer dan 60.000 overwegend jonge Israëliërs, op ‘de muur’ bij het Palestijnse Abu Dis geschreven. De in grote rode kapitalen geverfde tekst leverde Waters een klacht op van kolonisten uit Hebron, die de politie van Jeruzalem hebben gevraagd Waters onmiddellijk te arresteren wegens het beschadigen van overheidseigendommen.

Het kon Waters weinig schelen en de tienduizenden rockfans uit Tel Aviv en Jeruzalem, onder wie veertigers en vijftigers met hun zoons en dochters, nog minder. Luid gejuich ging op toen hij, vlak voor het eind van het concert in de velden bij Neve Shalom, een dorp waar joden en Arabieren probleemloos samenwonen, „deze generatie Israëliërs” opriep „de muren te slopen en vrede met de buren te stichten.” Intermezzo’s gebruikte hij om te vertellen over zijn trips in het Midden-Oosten, het „schitterende, gastvrije Libanon” in het bijzonder, waar hij op 17-jarige leeftijd zeer gastvrij werd ontvangen door een Palestijnse familie, die zijn leven veranderde. „Leaving Beirut” werd door de tienduizenden Israëliërs stil en aandachtig beluisterd.

Bron: NRC 23-06

Advertentie (4)