Grote opkomst bij pro-Israël manifestatie

Naar schatting 1000 mensen waren naar het J.D. Meijerplein in Amsterdam gekomen om hun solidariteit te betuigen met Israël en te luisteren naar een tiental sprekers. Bijzondere gast: rabbijn Michael Melchior, Knessetlid voor de Arbeidspartij.

Ruben Vis, voorzitter van Centraal Joods Overleg, sprak als eerste. Hij noemde het ‘hartverwarmend’ dat vertegenwoordigers van vier politieke partijen aanwezig wilden zijn. Als enige van de sprekers memoreerde Vis het feitelijke begin van de oorlog, de aanslag op een Israëlische legerpatrouille waarbij twee soldaten werden gekidnapped. "Hizballah, de Partij van God, ontleent haar ‘recht’ op geweld aan het geloof. Hun geweld is geen oorlog, het is uitsluitend bedoeld om zoveel mogelijk slachtoffers te maken en schade aan te richten."

VVD-Tweede Kamerlid Hans van Baalen legde de verantwoordelijkheid voor de confrontatie volledig bij Hezbollah en Hamas. Als de linkse partijen vrijdag tijdens een Kamerdebat over het Midden-Oosten niet „zonder gemits en gemaar” het bestaansrecht en de plicht tot zelfverdediging van Israël erkennen, tonen ze volgens hem slappe knieën. Hij gaf in zijn toespraak de linkse oppositie een veeg uit de pan. "Ten onrechte stellen PvdA, GroenLinks en SP dat beide partijen in het conflict ‘een beetje schuld’ hebben."

Frans de Nerée tot Babberich (CDA) stelde zich vierkant achter Israël op. "In wat voor wereld leven we”, vroeg hij zich af. „Als het aan ons ligt, niet in een wereld waarin de terroristen uitmaken hoe die eruit ziet.” Wat nu in het Midden-Oosten gebeurt, is volgens hem "vreselijk, maar onontkoombaar"

Schrijver-publicist Leon de Winter hield een bevlogen toespraak waarin hij zich niet uitsluitend concentreerde op het huidige conflict, maar ook op de toestand in Gaza. "Wat ik zeg is politiek incorrect, dat weet ik, maar de correctheid krijgt u vandaag van anderen", zo vatte hij zijn woorden samen waarin hij nog eens haarfijn uit de doeken deed waarom volgens hem de Palestijnen in Gaza in een schijnwereld leven. (binnenkort is de toespraak van Leon de Winter integraal op onze website te lezen – red.)

De woorden van PvdA-europarlementslid Edith Mastenbroek werden met luid boegeroep begroet. Mastenbroek pleitte voor een wapenstilstand en onderhandelingen tussen Israël en Hezbollah. Ook wil ze een VN-vredesmacht die toeziet op de ontwapening van Hezbollah. Mastenbroek zei dat Israël de provocaties van Hezbollah niet onbeantwoord kon laten maar vond dat Israëls militaire optreden op lange termijn niet bijdraagt aan vrede en veilighed. „Het militaire overwicht van de korte termijn kan zomaar de kiem zijn van een nieuw, diep conflict waar generaties in het Midden-Oosten onder gebukt zullen gaan”, aldus Mastenbroek, die Israëls recht op veiligheid overigens volmondig onderschreef.

Rabbijn Michael Melchior, lid van het Israëlisch parlement, hoonde pleidooien voor onderhandelingen met Hezbollah weg. "Wij gaan niet onderhandelen over onze zelfmoord." Hij riep de Nederlandse politici op om niet te vergeten dat Iran het eigenlijke gevaar is. "Als die schurkenstaat over massavernietigingswapens kan beschikken, is die niet alleen een gevaar voor Israël maar voor de toekomst van de wereld en van de beschaving".

De organisatoren van de manifestatie, onder andere het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en het Centraal Joods Overleg, hebben een verklaring opgesteld die ze aan onder anderen premier Jan Peter Balkenende hebben gestuurd. Daarin benadrukken ze Israëls recht op zelfverdediging. De inzet van een buitenlandse troepenmacht, die de Libanese regering moet helpen Hezbollah te ontwapenen, behoort voor

Advertentie (4)