joden of Joden?

"Op joods.nl wordt het woord Jood veelal met een kleine letter j geschreven. Dit lijkt mij onjuist. Wordt joden met een kleine letter geschreven, dan wordt daarmee bedoeld dat zij geen volk, maar een godsdienstige gemeenschap zouden zijn." Lees de mening van de heer Yannay uit Jeruzalem.

In het Israëlische tijdschrift Mabat en op joods.nl wordt het woord Jood veelal met een kleine letter j geschreven. Dit lijkt mij onjuist. Het woord Jood dient mijns inziens altijd met een hoofdletter J te worden geschreven. De woorden Arabieren, Irakezen en Nederlanders wordens immers ook niet met een kleine letter a, i en n geschreven.

Volgens de grammaticale regels van het zogenoemde Groene Boekje worden geografische en volkerennamen met een hoofdletter gespeld, maar begrippen zoals godsdiensten en geloofsgroepen met een kleine letter. Vandaar dat de woorden islamieten en christenen met een kleine letter worden geschreven, omdat daarmee duidelijk wordt aangegeven dat zij geen volk, maar een godsdienstige gemeenschap zijn.

De woorden Arabieren en Palestijnen worden volgens het Groene Boekje met een hoofdletter geschreven. Waarom dan ook niet Joden, het Joodse volk? Bovendien, het Groene Boekje is niet heilig, noch is het een wet van Meden en Perzen. Het boekje is niet meer dan een spellingwijzer, een wegwijzer.

In publicaties zoals de CIDI-brief, Hakehillot, het Centraal Joods Overleg, Levend Joods Geloof – maar ook in niet-Joodse publicaties zoals het dagblad Trouw, wordt het woord Jood als gangbare schrijfstijl steevast met een hoofdletter geschreven.

Wordt joden met een kleine letter geschreven, dan wordt daarmee bedoeld dat zij geen volk, maar een godsdienstige gemeenschap zouden zijn.

Advertentie (4)