LJG: Sidra Pinchas, Bemidbar (Numeri) 25:10-30:2

"Voor u, mannen en vrouwen onder de lezers hiervan, die graag een beetje rebelsheid in uw partner zien – luister naar uw moeder en overtuig uzelf dat het een Pinchas is en niet een Zimri." Judith Williams bespreekt het verschijnsel van de ‘bad guy’ en zijn charmes in de parasja van deze week.

SIDRA PINCHAS door Judith Williams

Ik heb me altijd aangetrokken gevoeld tot de “slechterikken”: degenen die zich een beetje radicaal, impulsief en bijna misdadig gedragen. Als je voor zulke kerels valt, loop je altijd gevaar dat je meer dan de verwachte dosis pijn ontvangt. Alle slechte karaktertrekken blijken geworteld in iets dat nogal sinister en pervers is; iets dat je moeder direct al zag, maar waarvoor jij wat meer tijd nodig had om op te merken. Zou mijn moeder Pinchas gemogen hebben? Want ik zou zeker voor hem gevallen zijn.

Aan het eind van sidra Balak, neemt Zimri, het hoofd van de stam van Sjimon, een Midianitische vrouw mee naar zijn tent en beginnen ze waarschijnlijk seks te bedrijven. Dit in het bijzijn van alle Israëlieten en Mosjè. Pinchas ziet dit, staat op vanuit de menigte en volgt hen de tent in met in zijn hand een speer, en doodt hen beiden. Daar stopt de sidra en wanneer we het begin van de sidra van deze week lezen, zien we dat aan Mosjè wordt verteld dat Pinchas een brit sjalom krijgt, een vredesovereenkomst. De brit sjalom, de belofte, wordt aan Pinchas gegeven als beloning voor zijn verdienstelijke daad.

Pinchas hoort bij de stam van Levi en hij houdt zich de traditie van de Levieten om God te dienen en Hem te beschermen (lisjmor). In feite is het zijn passie voor het dienen en beschermen, die hem er toe brengt om Zimri en Cozbi te doden. Pinchas had begrepen dat de pestepidemie die onder hen had geheerst, veroorzaakt was door hun onzedelijke gedrag, en daarom wordt hij woedend om wat hij nu ziet. Hij heeft geen keus, maar hij moet zich ermee bemoeien; hij moet hen beiden doden.

Het lijkt niet erg priesterlijk om een moord te plegen, om bloed aan de handen te hebben. Maar Levieten hebben dat altijd gehad. De eerste Levi vermoordt samen met zijn broer Sjimon alle mannen in Sjechem uit wraak, omdat zij zijn zuster Dina hadden verkracht. Deze onzedelijke daad was teveel voor Sjimon en Levi. En hier, in het boek Bamidbar, moordt Pinchas om het volk tegen de pestepidemie te beschermen, die het gevolg wordt van de zedeloosheid. Maar anders dan Sjimon, die in opstand was gekomen tegen de onzedelijkheid, deed Zimri er snel aan mee.

Levi en Sjimon zijn twee broers met gelijkgestemde geesten – driftig, impulsief en wraakzuchtig; beiden hebben bloed aan hun handen. De tradities van de twee stammen gaan verschillende kanten op. Moordenaars e

Advertentie (4)