Reisverbod voor Arafat

Gisterenavond heeft de Israëlische regering formeel besloten dat de Palestijnse leider Arafat de kerstnacht niet in Bethlehem mag doorbrengen. Israël vindt dat de Palestijnse leider onvoldoende heeft gedaan om de Palestijnse terroristische organisaties aan te pakken.

Het reisverbod voor Arafat lekte afgelopen vrijdag al uit via een anonieme Israëlische overheidsfunctionaris. De Palestijnse voorman heeft aangekondigd ‘desnoods te voet’ naar Bethlehem te gaan. Arafat die momenteel in Ramallah verblijft zal over Israëlisch grondgebied moeten om de geboorteplaats van Jezus te bereiken.Het is niet duidelijk of de de Palestijnse Autoriteit al formeel toestemming heeft gevraagd voor een bezoek van Arafat. De Europese Unie heeft er bij Israël op aangedrongen om het bezoek van Arafat naar Betlehem niet te belemmeren. Volgens de Israëlische krant Ha’Aretz zou de Europese Unie in elk geval steun hebben uitgesproken aan een eventueel verzoek van de Palestijnse leider.Volgens Ha’Aretz hebben de minister van Buitenlandse Zaken Peres en de minister van Defensie Ben Eliezer gezegd dat Arafat toestemming zou moeten krijgen omdat het geen politiek getint bezoek betreft.Een woordvoerder vertelde dat zaterdagavond acht ministers voor het kabinetsbesluit hadden gestemd en zes tegen.

Advertentie (4)