Saudische vredesvoorstel bevat oplossing voor de status van Jeruzalem

Shimon Peres, de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde vandaag voor de Franse televisiezender France 2 dat het Saudische vredesvoorstel voor het conflict in het Midden-Oosten voorziet in een ‘flexibel’ statuut voor de toekomst van Jeruzalem.

Volgens de minister zou Israël bepaalde posities in Oost-Jeruzalem behouden terwijl andere gedeelten worden teruggeven aan de Palestijnen. Peres opperde dat het ruilen van gebied de oplossing zou kunnen zijn voor het ingewikkelde vraagstuk rond joodse kolonisten die zich in bezette gebieden hebben gevestigd.De minister herhaalde dat het plan van de Saudische kroonprins Abdallah Ben Abdel Aziz een goede kans is het vredesproces in het Midden-Oosten weer op gang te krijgen. Het vredesinitiatief voorziet in de terugtrekking van Israëlische troepen naar de posities die het voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 innam. In ruil daarvoor zouden de Arabische landen Israël moeten erkennen.