Buurtprotest tegen nieuwe sjoel LJG Amsterdam

De bewonersvereniging De Mirandabuurt verzet zich met spandoeken tegen de nieuwbouw van de synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg. De bewoners zijn kwaad omdat ze vrezen dat door het gebouw een deel van het groengebied in hun woonomgeving zal verdwijnen.

Zoals bekend heeft de Liberaal Joodse Gemeente de grond en de bebouwing aan de Jacob Soetendorpstraat naast de RAI in Amsterdam in september 2005 verkocht aan de investeringsmaatschappij van Joop Van den Ende.


Sinds februari 2006 is het definitieve ontwerp voor de nieuwbouw gereed. De nieuwe synagoge komt te liggen in een ‘groene’ omgeving, op de hoek van de Zuidelijke Wandelweg en de Kleine Wetering achter begraafplaats Zorgvlied.

Voor het gebouw, dat 18 meter hoog zal worden, zijn al bomen gekapt en, naar de buurt vreest, zal ook een mooi wandelpad moeten wijken.

Op rivierenbuurt.web-log.nl ligt nu de vraag waarom de bewonersvereniging niet al in de voorbereidende fase op de hoogte was van de plannen om op die plek een zo hoog gebouw neer te zetten. Nu, zo wordt gevreesd, zal actie tot niets meer leiden aangezien ‘alles al in kannen en kruiken is’.

Advertentie (4)