Joodse antisemitische cartoons op festival Tel Aviv

In Teheran is deze week een tentoonstelling geopend met meer dan tweehonderd spotprenten over de Holocaust. In Tel Aviv gebeurt van 26-29 augustus hetzelfde. Organisator Amitai Sandy: "Wat Iran kan, kunnen wij beter."

Het NOS journaal toonde deze week beelden van Iraniërs die bij wijze van uitstapje een bezoek brengen aan een tentoonstelling van cartoons over de holocaust. De expositie werd een paar maanden geleden door president Ahmadinejad georganiseerd als reactie op de Deense cartoons waarop de profeet Mohammed zou zijn beledigd. De spotprenten leidden tot rellen in de islamitische wereld. Als argument voor de tentoonstelling in Teheran voerde de Iraanse president aan dat als het Westen de heilige profeet van de moslims mag beledigen, moslims ook het recht hebben tegen het ‘heilige huisje’ van het Westen, de Holocaust, te schoppen. Al meerdere malen verklaarde Ahmadinejad dat de Holocaust ‘een verzinsel’ is. Een Iraanse bezoeker van de tentoonstelling zei, geheel in de lijn hiervan dan ook op het NOS journaal: "Het is hypocriet dat het Westen wel onze profeet mag beledigen, maar dat de waarheid over de Holocaust niet mag worden gezegd."

Intussen bereidt Amitai Sandy, een 29-jarige Israëli uit Tel Aviv, zich voor op zijn eigen antisemitische cartoon-expositie. Eerder dit jaar riep hij Joden wereldwijd op zèlf antisemitische cartoons te tekenen. De beste spotprent zou beloond worden. In april werd de cartoon van Aron Katz genaamd ‘Fiddler on the roof’ door de jury uitgeroepen tot de beste inzending. Op de prent staat de bekende muzikant viool te spelen met op de achtergrond de instortende Twin Towers.

Deze en andere door Joden gemaakte antisemitische cartoons zullen van 26-29 augustus worden vertoond op het Comics, Caricature and Animation Festival in de Cinematheque van Tel Aviv. Op de site www.boomka.org, waar alle spotprenten te zien zijn, gaat Amitai Sandy regelmatig in discussie met Joden die er de humor niet van inzien. Wakkert deze reactie antisemitisme niet juist aan? is een veelgestelde vraag. Volgens Sandy werkt het juist omgekeerd: "Als een gepest kind reageert door te huilen blijft het pesten in stand en de machtsverhouding overeind. Als het sterk genoeg is grappen te maken over zichzelf, overbluft hij zijn aanvallers. Het pesten zal dan eerder stoppen. Zo is het ook met ons Joden. Als wij op antisemitisme reageren met humor, zal het lachen de antisemieten snel vergaan."

Zie ook: Joods antwoord op anti-Joodse cartoons

{mos_sb_discuss:68}

Advertentie (4)