‘Hitler-restaurant’ krijgt andere naam

De eigenaars en uitbaters van het onlangs in Mumbai geopende restaurant ‘Hitler’s Cross’ zijn zo geschrokken van de negatieve publiciteit om de naam van hun eethuis dat ze besloten hebben tot een naamswijziging.

Het restaurant, gevestigd in het trendy zakendisctrict Navi Mumbai van de Indiase miljoenenstad Mumbai, wilde aandacht trekken door te shockeren met een reusachtige foto van Adolf Hitler voor het raam en de zaak te decoreren in de nazi-kleuren rood en zwart en met hakenkruisen naar voorbeeld van Hitler’s ‘Mutterkreuz’-medaille.

Puneet Sablok beweerde al direct na de eerste kritische geluiden dat hij zich ‘van geen kwaad bewust was’. Het werd hem pas duidelijk dat de naam ‘Hitler’s Cross’ een ongepaste keuze was toen hij de Joodse gemeenschap van Bombay over zich heen kreeg en ook uit het buitenland Joodse protesten kwamen.

De Israëlische consul in India heeft gedreigd met een aanklacht, maar zei te hopen dat de verantwoordelijke autoriteiten alsnog zouden ingrijpen en een naamsveranderingen zouden afdwingen.

Aanvankelijk verwijderde eigenaar Puneet Sablok alleen de afbeelding, maar vond dat ‘zijn’ swastika ‘heel anders was dan die van Hitler. Die was immers zwart, en die voor het restaurant gebruikt is, rood met wit.’

Kennelijk zijn Sablok c.s. gezwicht voor de druk van buitenaf. Hoe het restaurant, dat ook de inrichting zal moeten veranderen, nu zal gaan heten is nog niet bekend.

Zie ook: Waar je trek in hebt…