Israëlische regering start met voorlichting over homoseksualiteit

Volgens de Israëlische minister van Onderwijs, Yuli Tamir (Avoda) moeten scholen in staat gesteld worden voorlichting te geven over homoseksualiteit. Speciale lesprogramma’s moeten bij het begin van het nieuwe schooljaar beschikbaar zijn.

Het Israëlische Ministerie van Onderwijs zal binnenkort een reeks informatieve artikelen op haar website publiceren over onderwerpen als homofobie, de geschiedenis van homoseksualiteit en de ontwikkeling van seksuele identiteit. Naast adviezen om homoseksualiteit met jongeren en hun ouders te bespreken komt er een digitale bibliografie op de website te staan. Het ministerie heeft zich verzekerd van de medewerking van een aantal Israëlische homo- organisaties van homosexuelen.

“De Israëlische gemeenschap met haar vele etnische groeperingen is ongeloflijk veelkleurig”, zegt Yuli Tamir, de nieuwe socialistische minister van onderwijs. “Onder hen zijn ook veel mensen die vanwege hun sexuele identiteit kiezen voor andere samenlevingsvormen. Scholen moeten een centrale rol spelen bij de opvoeding om jongeren een open mentaliteit te laten ontwikkelen, verschillen te leren accepteren en tolerant te zijn. Het schoolsysteem heeft een belangrijke taak om leerlingen die, ten gevolge van onzekerheid over hun sexuele geaardheid, in een identiteitscrisis belanden, te helpen en voorlichting te geven”.

De conservatieve Shaspartij verzet zich tegen het plan. “Dit plan vormt een ernstige bedreiging voor de opvoeding in in ons land. In Israël moet die de Joodse tradities volgen, en niet marginale verschijnselen”, schreef Shas-lid Meshulam Nahari, minister zonder portefeuille in het zittende kabinet aan de minister van onderwijs. Nahari, die van 1999-2000 staatssecretaris van onderwijs was, toont zich gepikeerd dat de minister van onderwijs al begonnen is het informatiepakket samen te stellen terwijl de Knesset de plannen nog niet heeft goedgekeurd.

Die zijn opmerkelijk, gezien de hetze die zowel vanuit de Joodse als de Arabische gemeenschap gevoerd werd tegen de World Pride in Jeruzalem. De Gay Pride manifestatie 2006 werd vanwege de oorlog met Libanon afgelast. De autoriteiten zeiden niet voor de veiligheid van de deelnemers te kunnen instaan.

Overigens is het ministerie van onderwijs niet het enige regeringsorgaan dat zich op dit politiek gladde ijs waagt: het ministerie van toerisme heeft een campagne in voorbereiding om Tel Aviv te promoten als ‘gay capital of the world’.

Zie ook: www.glbtjews.org

Advertentie (4)